У разі нападу РФ долар виросте в ціні до 60 гривень - прогноз / фото УНІАН

У разі повномасштабної агресії РФ проти України або ескалації ситуації на Донбасі національна валюта впаде вдвічі - до 60 гривень за долар.

Про це заявив аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак в коментарі сайту UBR.ua.

Можливу девальвацію гривні експерт пояснює наступними причинами

Відео дня
  • утопічність протистояння такій великій і досвідченій у війнах країні, як РФ;
  • військові дії навіть у разі захисту України з боку партнерів віддалять перспективу її інвестиційної привабливості на роки вперед. Орищак припускає, що в такому випадку спекулянти будуть активно конвертувати гривню в долари та євро.

За його словами, в ситуації, що склалася, робити оптимістичні прогнози - неправильно, враховуючи багаторічний конфлікт між Україною та РФ.

Читайте такожПочаток 2022 року може стати періодом стрімкого падіння гривні - прогноз

"Крім того, різні недомовленості і конфлікти між Росією і США, або Росією і ЄС з газового питання тільки посилюють ймовірність залучення України, як територіально привабливої країни, у військові дії", - говорить аналітик.

Він прогнозує, що в разі нової агресії РФ збільшиться відтік громадян з України.

"Відтік населення, при скороченні купівельної спроможності людей, загрожує зростанням заборгованості й з оплати "комуналки", і перед банківським сектором в цілому в частині збільшення числа поганих кредитів. Ці причини тільки підтримують ідею, що гривня впаде як мінімум удвічі стосовно долара США", - прогнозує Орищак.

Ситуація на кордоні РФ і України

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.

Глава вітчизняного МЗС Дмитро Кулеба заявив, що загроза повномасштабного військового вторгнення в Україну з боку Росії дійсно існує, але Київ проводить необхідну роботу для того, щоб такий сценарій не був реалізований.