Ситуація у банківській системі має оптимістичний прогноз – експерт

Українська банківська система працює стабільно попри воєнний стан, пов’язаний із вторгненням росії в Україну. На цьому наголосив  інвестиційний банкір Сергій Фурса у статті НВ.

"Грошова маса в обігу не зменшується, а відтак банківська система не похитнулася. Цьому сприяють кілька факторів, а саме: законодавство, яке захищає банківську систему, грошова підтримка, яка надходить від зарубіжних партнерів, регулярні виплати військовослужбовцям. Тому ситуація у банківській системі має оптимістичний прогноз", - констатував  експерт.

Зокрема, як йдеться у статті, продажі активів банків, що виводяться з ринку, свідчать про інтерес бізнесу до таких активів. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб поновив продажі таких активів у серпні 2022 р., після відкриття державних реєстрів, що були закриті державою з міркувань безпеки на початку повномасштабного вторгнення. І, за словами директора департаменту консолідованого продажу активів Фонду Олександра Кульчицького одразу ж продажі Фонду показали конверсію за окремими позиціями у 300%, 400%, подекуди за конкуренції десятків учасників. Зокрема, уже на перших торгах було реалізовано майно ПАТ "Промінвестбанк" із рекордними показниками – до 48 учасників аукціону та до 400% зростання ціни під час торгів. Наприклад, нерухомий об’єкт в Ужгороді було продано за 24,5 млн грн, що становить 396% від його балансової вартості в документах банку.

Відео дня

"Така конкуренція – хороший підсумок і для мирного часу. Старт продажів був пробним каменем, але ми побачили, що це не випадковість, а досить стабільний результат, і що час для поновлення продажів ми обрали вдало" - сказав Олександр Кульчицький. Загалом з серпня, відколи були відкриті реєстри, ФГВФО провів понад 800 аукціонів та продав майже на півтора млрд грн.

Крім того, змінилась поведінка учасників банківського ринку і в інших аспектах. Зокрема, якщо у 2014-16 роках юрособи масово припиняли обслуговувати кредити, щойно банк оголошувався неплатоспроможним, то нині вони "…намагаються будь-що обслуговувати свої кредити. Така поведінка юросіб – це принципово нове явище. Вона свідчить про те, що бізнес планує і далі працювати в Україні, що бізнес дбає про свою кредитну історію та ділову репутацію", - повідомила заступник директора-розпорядника Фонду Ольга Білай.

Також за час повномасштабної війни не лише не спостерігається відтоку вкладів з банків, а їх сума у банківській системі демонструє по 10-13 млрд грн приросту щомісяця і загалом за цей час зросла майже на 20%.