В Україні з'явилася монета в 10 гривень / фото УНІАН

Національний банк України відсьогодні ввів в обіг монети номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти, про що повідомляє прес-служба НБУ.

Читайте такожНБУ випустить сувенірну срібну тисячогривневу банкноту (фото)

"Відсьогодні обігові 10-гривневі монети є дійсним платіжним засобом на території України. Ними можна вільно розплатитися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках. Вони поступово замінять в обігу банкноти номіналом 10 гривень", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Згідно з повідомленням, спочатку Національний банк введе в обіг понад 5 млн монет номіналом 10 гривень, які вже розподілені між підрозділами регулятора в регіонах (Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Харків, Хмельницький).

Зокрема, відсьогодні банки можуть отримувати оновлені грошові знаки у Нацбанку та видавати їх своїм клієнтам.

За даними НБУ, станом на 1 червня в обігу перебувало понад 181 млн штук банкнот номіналом 10 гривень.

"Громадянам не потрібно спеціально обмінювати 10-гривневі банкноти на ці монети. Вони зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами й банкнотами. Банкноти номіналом 10 гривень, як і раніше, залишаться платіжним засобом, вони будуть знаходитися в обігу, але через деякий час зникнуть у результаті природного зношення і будуть замінені обіговими 10-гривневими монетами ", - цитує прес-служба директора департаменту грошового обігу Нацбанку Віктора Зайвенка.

Відзначається, що на реверсі нової монети номіналом 10 гривень зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи, що повторює його зображення на 10-гривневих купюрах, на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту зазначено номінал монети.

Нова обігова монета номіналом 10 гривень виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем.

"Тривалість життя монет значно вища, ніж тривалість життя банкнот низьких номіналів. На відміну від банкнот їх не потрібно щорічно карбувати, обробляти, транспортувати, зберігати та утилізувати. Тому заміна банкнот низьких номіналів на відповідні монети дасть можливість скоротити витрати на виготовлення та обробку грошей. Завдяки цьому та з урахуванням терміну служби монет держава зможе заощадити близько 1 млрд гривень", - цитує прес-служба Зайвенка.

Також повідомляється, що завдяки оптимізації та оновленню банкнотно-монетного ряду гривні, номінальний ряд національної валюти скоротиться до оптимального розміру - 12 номіналів: шість номіналів монет (10 і 50 копійок, 1, 2, 5 і 10 гривень) і шість номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 і 1000 гривень).

Як повідомляв УНІАН, у грудні минулого року в Україні були введені в обіг монети номіналом 5 гривень та оновлені банкноти номіналом 50 гривень.

Цього року в лютому Нацбанк випустив в обіг оновлені банкноти номіналом 200 гривень.