Китайці хочуть купити "Мотор-Січ" / фото УНІАН

Посол Китайської Народної Республіки Ду Вей висловив позицію уряду своєї країни щодо українського підприємства «Мотор-Січ».

Читайте такожПосол Китаю зібрав брифінг через Болтона: США по всьому світу поливає нас брудом, а зараз увесь бруд хлинув до Києва

Як передає кореспондент УНІАН, на брифінгу в Києві посол КНР в Україні зазначив: «Все, що стосується «Мотор-Січ», - це комерційна діяльність, це бізнес між безпосередньо «Мотор-Січ» і приватним китайським підприємством».

Відео дня

Посол додав, що йому невідомо, кому належить контрольний пакет акцій «Мотор-Січ», і зокрема він не володіє інформацією, що контрольний пакет акцій може бути в заставі китайського державного банку Сhina Development Bank.

Також його попросили прокоментувати стурбованість американської сторони тим, що, в разі співпраці «Мотор-Січ» із китайською компанією, Росія зможе отримати технології українського підприємства. «Це необгрунтовані домисли», - заявив Ду Вей.

Він підкреслив, що у співпраці з іншими країнами Китай суворо дотримується правил захисту інтелектуальної власності.

Також його попросили прокоментувати інформацію про те, що кошти на купівлю акцій «Мотор-Січ» могли бути надані китайськими державними установами. «Зрозуміло, хоча це й приватна китайська компанія, що проводить цю комерційну діяльність, але їй необхідно брати фінанси, а фінанси зазвичай беруться з банку, тому нічого такого в цьому немає, це звичайна справа», - зазначив Ду Вей.

Посол додав, що не розуміє, яким чином питання співпраці «Мотор-Січ» може стосуватися національної безпеки США. «Комерційна діяльність має регулюватись ринковими правилами, і жодна країна не може впливати в цій справі», - заявив Ду Вей.

Раніше газета The Wall Street Journal повідомила, що Болтон спробує переконати український уряд не продавати китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation "Мотор Січ". У Білому домі вважають, що ця угода дасть Китаю важливі оборонні технології і дозволить йому розширити військовий потенціал, йдеться у публікації.

Китай зацікавлений у купівлі понад 50% "Мотор Січ", ще 25% може безкоштовно отримати "Укроборонпром". Цю угоду має схвалити Антимонопольний комітет України. За даними ряду ЗМІ, Китай зобов'язався внести до державного бюджету України 100 млн доларів на розвиток авіабудівної галузі.