Ілюстрація REUTERS

Завдання держави – створювати умови для зростання металомістких індустрій в Україні. Саме це, а не підвищення податків, посприяє зростанню металоспоживання та збільшенню переробки залізорудної сировини всередині країни.

Про це заявив народний депутат Муса Магомедов, який раніше очолював Авдіївський коксохімічний завод.

"Залізорудні підприємства двома руками за розвиток наступних переділів в Україні, але це має стимулюватися зростанням споживання металу на душу населення, а не збільшенням податку для видобутку надр", - заявив він.

Відео дня

За його словами, статистика металоспоживання в Україні більш ніж промовиста. Якщо в 1992 році на внутрішньому ринку було використано 25,3 мільйона тонн металу, то у 1995 році – 7,6 мільйона тонн, у 2005 – 5,7 мільйона тонн, 2018 – 4,6 мільйона тонн. При цьому металоспоживання в Польщі у 2018 році становило 14,9 мільйона тонн, у Туреччині – 30,6 мільйона тонн, що в 4 рази вищі на душу населення, ніж в Україні.

Магомедов також нагадав, що значна частина металургійних потужностей залишилася на окупованій території Донбасу, з чим пов'язано часткове зниження обсягів виробництва виробів з металу.

"Ми забули про те, що на НКТ залишилися заводи українських власників, які у 2013 році переробляли 12 мільйонів тонн. ЗРС, і сьогоднішній експорт ЗРС – це вимушене рішення для підтримки рівня виробництва і валютних надходжень", - сказав він.

При цьому держава, заявляючи про підготовку підвищення ренти, дає бізнесу негативний сигнал, що експорт залізорудної сировини це погано, зазначає радник з питань взаємовідносин з державними органами "Арселорміттал Кривий Ріг" Володимир Ткаченко. За його словами, це призведе до зниження виробництва до рівня власного споживання. А в разі, "якщо влада піде шляхом кратного збільшення ренти – ми закриємо шахту", - зазначив він.

Водночас виробництво якісної сировини це самодостатній бізнес, який не потрібно ставити в адміністративні рамки, зазначив власник Ferrexpo Костянтин Жеваго, навівши приклад Саудівської Аравії, яка експортує нафту і не ставить собі за мету перейти на 100% переробку. Він також зауважив, що компанії з виробництва сировинних продуктів успішно працюють в розвинених країнах на кшталт США, Австралії, Канади та Швеції.

Нагадаємо, в минулий четвер, 12 вересня, Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики створив робочу групу з-поміж представників бізнесу та Державної податкової служби, яка мала напрацювати пропозиції щодо змін у законопроект №1210. Результати мали бути представлені в цей четвер, 19 вересня