Колектив «Укрспирту» звернувся до нардепів через законопроект №2300 / фото ukrspirt.com

Трудовий колектив державної компанії «Укрспирт» закликає народних депутатів України не голосувати за демонополізацію спиртової галузі, яка вигідна лише великим гравцям ринку та водночас позбавляє роботи щонайменше п’ять тисяч робітників. Відповідне звернення оприлюднено на сайті ДП «Укрспирт».

Працівники виступають проти законопроекту Президента Володимира Зеленського (№2300), який хоче скасувати державну монополію на виробництво спирту та роздати ліцензії на цей вид діяльності всім охочим. 

Відео дня

«Це не стратегія виведення галузі з “тіні” - це чорна схема купівлі лише окремих привабливих заводів за заниженою ціною. Решта підуть на металобрухт та тотальне знищення. Замість зваженої державницької позиції ми бачимо неприхований лобізм інтересів великих горілчаних компаній. Роздача ліцензій приватним виробникам спирту закриває перспективу мати стабільну роботу в Україні для багатьох працівників галузі та виштовхує їх для пошуку кращої долі за кордон», - наголошують співробітники ДП «Укрспирт». 

Такий розвиток подій суперечить інавгураційній промові Президента Володимира Зеленського, де найголовнішою цінністю було визначено добробут українців і повернення їх додому, нагадують вони.  

Трудовий колектив ДП «Укрспирт» переконаний, що Президента ввели в оману лобісти горілчаних компаній. 

«Президенту в різний спосіб озвучується відсутність прибутковості підприємства при фактичному прибутку в 21 млн грн, виплаті в бюджет понад 330 млн грн та відсутності будь-яких дотацій з бюджету», - кажуть працівники. 

В ДП «Укрспирт» попереджають, що демонополізація спиртової галузі призведе до соціальної напруги в регіонах. Водночас на цьому збагатяться лише великі горілчані компанії. 

«Демонополізація на руку лише великим виробникам горілчаної продукції, які монополізують галузь замість держави, дрібних та середніх виробників витиснуть з ринку, а 5 000 працівників ДП «Укрспирт» залишать на вулиці, що безсумнівно призведе до соціальної напруги в регіонах, втрати рейтингу влади та підвищення безробіття.

Та найголовніше, що такі «благі наміри» призведуть до катастрофічного збитку держави, деіндустріалізації, зменшення податкових надходжень та відтоку робочої сили за кордон», - резюмують вони.