Ілюстрація REUTERS

Якщо Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі не ухвалить рішення скасувати квоти на імпорт сірчаної кислоти, частина українських підприємств опиниться перед вибором: або закривати виробництво, або порушити технологічний процес. А враховуючи, що сірчану кислоту використовують для очищення газу, це загрожує техногенною катастрофою.

Про це заявив президент «Укрметаллургом» Олександр Каленков, пише «Обозреватель».

Як зазначає видання, відповідне рішення комісія може ухвалити на засіданні 21 лютого. Скасування квот вимагають українські компанії, які споживають сірчану кислоту.

Відео дня

«Обмеження ввели в липні 2018-го. Підстав не було. Це політично продавлене рішення. Ми маємо півтора роки квот. До чого це призвело? Ринок монополізували, цим скористалися недобросовісні посередники. Через них продають сірчану кислоту окремі державні підприємства. І прибуток дістається саме посередникам», - зазначає Каленков.

За його словами, монопольне становище на ринку призвело до того, що підприємство опинилися в заручниках у окремих посередників. Ті зривають поставки, диктують економічно необґрунтовані умови, проте вибору немає – купити сірчану кислоту через квоти можна тільки у конкретних постачальників.

«За рік споживачі кислоти додатково заплатили близько 380 млн грн. Ці гроші залишилися у посередників, через які держпідприємства відмивають гроші. Самі підприємства поліпшили своє фінансове становище незначно, обсяги виробництва зросли незначно. Поставки відбуваються зі збоями», - додав президент «Укрметаллургом».

На думку експертів і представників профільних асоціації, рішення має бути однозначне: будь-які обмеження треба прибрати, адже дефіцит цієї продукції створює корупційні ризики при її розподілі.