Вадим Мельник / прес-служба форуму Україна 30

Очікування бізнесу від старту роботи Бюро економічної безпеки пов'язані зі зменшенням силового тиску, а також зростанням ефективності боротьби з контрафактною підакцизною продукцією і "обналом". При цьому БЕБ слід виявляти і доводити до суду кейси про великі розкрадання, здійснюваних, в тому числі представниками чинної влади.

Таку думку висловив журналіст Сергій Лямець на своїй сторінці в Facebook.

"Нагадаємо, чого очікує бізнес від створення БЕБ. Перше досягнення - це позбавлення інших правоохоронних органів функції розслідування економічних злочинів. Бізнес чекає, що влада виконає свою обіцянку і прибере економічні департаменти з СБУ, поліції, ДФС, ДБР та інших органів. Їх розплодилося безліч, але суть залишається одна: кожен з них норовив прийти з перевіркою або відкрити справу, щоб потім прийти з обшуками, виїмкою або просто пронизливим поглядом - і видоїти грошей. Так ось, з цим свавіллям давно пора закінчувати. Безумовно ніщо не заважає їм відкривати справи і проводити обшуки за неекономічними статтями. Існує сто порівняно чесних способів продовжувати доїти бізнес, зображуючи боротьбу з шахраями або розслідуючи ДТП трирічної давності. Але про це ж ми і говоримо. Влада обіцяла, що силовий тиск на бізнес знизиться на порядок. Нехай виконує", - зазначив Лямець.

Відео дня

Читайте такожБюро економічної безпеки почне працювати через два місяці - директор відомства

Директор БЕБ, який раніше очолював фіскальну службу, повинен перенести кращі практики в новий орган, вважає Лямець: "Якщо вже главою Бюро став колишній глава ДФС, нехай вже перенесе з собою щось вартісне. Я розумію, наскільки це дивно звучить. Але з досвіду, будь-яке державне відомство не виключно чорне, а скоріше смугасте. Є негатив, а є якийсь позитив, який воно старанно вибудовує - тому що хвалитися чимось потрібно. А тим більше, якщо новий директор БЕБ пропрацював 15 років в податковій міліції, а значить, досконально знає багато "схем". Саме положення зобов'язує зі старту дати результат".

На думку журналіста, БЕБ повинен виступити "санітаром лісу", притягаючи до відповідальності осіб, у тому числі з чинної влади, за великі розкрадання.

"Ну і головне. Від усього перерахованого вище,"білий" легальний бізнес повинен зітхнути вільніше. Це найважливіше очікування від запуску БЕБ, яке тільки може бути. По суті, Бюро економічної безпеки має стати своєрідним санітаром лісу. Я чекав би, що вони виявлять і доведуть до суду кілька кейсів про великі розкрадання. Було б приємно бачити, якби розібрали по кісточках хоча б п'ят високопоставлених злодіїв з чинної влади. Можна взяти кейси з минулого - наприклад, таких з надлишком в банківській сфері. Як впорається БЕБ з цими завданнями - давайте подивимося. Не хочеться проектувати негативні очікування. Якщо негатив буде - заховати його не вийде. Але якщо буде позитив - welcome. Заради нього все і затівалося", - резюмував Лямець.

Наприкінці серпня 2021 року Кабмін затвердив на посаді директора БЕБ Вадима Мельника. Раніше, з кінця 2020, Мельник очолював ДФС.