Ілюстрація REUTERS

Кабмін планує активну боротьбу з нелегальним ринком сигарет. Саме для цього ухвалено постанову уряду про створення національного оператора з продажу тютюну.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook політолог Кирило Сазонов.

Він також зазначив, що спроба Кабміну навести лад на ринку тютюну зустріла жорсткий опір і комусь дуже не до душі інструменти посилення держконтролю за тютюновим ринком, які прописані в Угоді про асоціацію з ЄС.

Відео дня

«Судячи з істерики в ЗМІ, уряд розворушив справжнє «осине гніздо». Складається враження, що наведення порядку в цій сфері не влаштовує якраз представників «чорного ринку», який економить пристойні гроші. Економить на податках до місцевих бюджетів і в державну казну, – зазначив політолог Кирило Сазонов. – Акцизи – пристойна складова доходу держави. Тобто витрати на армію, поліцію, медицину та освіту. І саме з цієї позиції варто оцінювати всі заяви противників національного оператора».

Експерт зазначив, що щороку держава недоотримує понад 2 млрд грн роздрібного акцизу, а за рахунок скруток з ПДВ держава втрачає щорічно понад 5-7 млрд грн.

«Завдяки цим «умільцям» держава тільки за останні три роки втратила понад 30 млрд грн податків. При цьому ми ходимо з шапкою по світу і випрошуємо кредити, замість того, щоб просто навести лад на тютюновому ринку та отримати серйозні доходи в казну. Тіньові ділки тютюнового ринку побудували свої імперії на обкраданні держави через систему ПДВ і роздрібних акцизів. Простіше кажучи, товар не проходить через касу, а значить, і податки течуть повз бюджет. «Тютюнові королі» не очікували, що уряд дасть їм по руках і перекриє нелегальні потоки. Про те, за які суми б'ються тютюнові барони, я написав вище, – на кону мільярди. Природно, що з рішенням Кабінету міністрів будуть боротися і боротися жорстко. Ціна питання зобов'язує», - зазначив Сазонов у своєму пості на Facebook.

Журналіст Олександр Зубченко зазначив, що «схематозники» люто битимуться за право обходити податкове законодавство і далі. Використання мас-медіа, громадських діячів і лобістів в якості важеля тиску на Кабмін, який прийняв «невигідне» для тютюнових магнатів рішення.