Спостерігається переорієнтація політики Саудівської Аравії в бік Росії і Китаю, замість США і Західної Європи / фото REUTERS

Сім російських компаній, що потрапили під санкції, у тому числі виробник військових вертольотів, які брали участь у війні проти України, наступного тижня відвідають Саудівську Аравію в рамках торгової місії, спрямованої на розширення бізнесу з державою Перської затоки.

У заході візьмуть участь компанії, в тому числі виробники зброї, що мають прямі зв'язки з російськими військовими, державні корпорації, що брали участь у вторгненні в Україну, і відомство, що курирує захоплену Запорізьку АЕС. Про це пише The Guardian.

Готовність Саудівської Аравії розвивати ділові зв'язки з російськими компаніями, що знаходяться під санкціями західних держав за їхню роль у вторгненні в Україну, імовірно, викличе додаткову напруженість у й без того натягнутих відносинах Ер-Ріяда із Вашингтоном.

Відео дня

Заступник міністра промисловості й торгівлі РФ Олексій Груздєв назвав торговий захід першим у своєму роді. "Наша бізнес-місія в Ер-Ріяд спрямована на зміцнення економічних зв'язків між Росією і Саудівською Аравією, відкриття нових можливостей для бізнесу, обмін ідеями і встановлення довгострокового партнерства", - сказав він.

Серед учасників заходу будуть такі компанії, як "Вертольоти Росії" - виробник вертольота Ка-52. Щонайменше 35 одиниць Ка-52 були збиті українськими військами або кинуті Росією, повідомляє голландське видання Oryx.

Також серед учасників - виробник бронетехніки і вантажівок "Камаз", що потрапив під санкції за допомогу в військових діях Росії.

Найбільш значущим учасником зустрічей із саудівцями The Guardian називає російську державну корпорацію оборонних систем і технологій "Ростєх". Вона постачає зброю, яка використовується для вторгнення в Україну. До їх числа увійшли важкі вогнеметні комплекси "Солнцепьок", машини дистанційного мінування "Зємлєдєліє" і різні ракетні системи запуску.

В опублікованому в червні повідомленні про санкції Мінфін США називав "Ростєх" "наріжним каменем оборонного, промислового, технологічного і виробничого секторів Росії".

У числі учасників також вказана російська державна атомна енергетична компанія "Росатом". Ця компанія сприяла захопленню російськими військовими Запорізької АЕС в минулому році та відтоді взяла на себе управління об'єктом.

Джерело, знайоме з цілями саудівського торгового заходу, повідомило The Guardian, що російські делегати прагнули забезпечити спільні інвестиції для бізнес-проектів, допомогу в підтримці цін на нафту і газ та іншу дипломатичну підтримку.

Джерело розповіло виданню, що Міністерство інвестицій Саудівської Аравії вивчає можливість відкриття офісу в Москві, і що нещодавно був проведений аналогічний торговий форум за участю китайських компаній, хоча в цих заходах не брали участь фірми, пов'язані з китайськими військовими.

"Що тут вирізняється, і ці нещодавні ділові події - лише одна з ознак цього, так це серйозна переорієнтація політики Саудівської Аравії в бік Росії і Китаю, замість США і Західної Європи", - сказало джерело.

Відносини Ер-Ріяда з Москвою викликали напругу у Вашингтоні. Минулого року королівство стало на бік Росії, вирішивши скоротити видобуток нафти незадовго до проміжних виборів у США, що спонукало Джо Байдена погрожувати Саудівській Аравії "наслідками".

Відповідаючи на запитання про заплановану саудівсько-російську торговельну зустріч, представник Держдепартаменту заявив, що США продовжать приділяти увагу "належному застосуванню наших санкцій та експортного контролю".

"Ми закликаємо країни й бізнес проявляти належну обачність і утримуватися від проведення операцій з особами, які перебувають під санкціями, щоб уникнути впливу вторинних санкцій", - сказав представник Держдепу. Міністерство фінансів США не відповіло на запит про коментар.

Білий дім з минулого року відмовився від своїх погроз на адресу Ер-Ріяда, пише The Guardian. Але незадоволення щодо уряду Мухаммеда бін Салмана все ще поширене серед демократів і республіканців у Конгресі, в тому числі серед тих, хто заявив, що стурбований тим, що Саудівська Аравія може поділитися секретними оборонними технологіями США зі своїми російськими союзниками.

Конгресмен-демократ і давній критик Саудівської Аравії Ро Ханна сказав: "Підтримка Саудівською Аравією Росії на додаток до її історії порушень прав людини повинна стати приводом для серйозного перегляду американо-саудівських відносин".

Торгова зустріч наступного тижня також може розчарувати уряд Великої Британії, оскільки вона відбудеться незабаром після британської торгової місії, спрямованої на укладення інвестиційної угоди між Великою Британією та Радою співробітництва країн Перської затоки, членом якої є Саудівська Аравія.

Міністр інвестицій Саудівської Аравії Халід аль-Фаліх, сидячи поруч фз бізнес-секретарем Британії Кемі Баденох на катарському економічному форумі цього тижня оголосив Ер-Ріяд "політичною столицею Близького Сходу". Заступник Фаліха вказаний в якості спікера російського торгового зборів на наступному тижні.

Як пише The Guardian, спроби Саудівської Аравії позиціонувати себе в геополітичному плані в якості партнера кількох провідних держав - по суті, граючи за всі сторони - були очевидні на конференції в Каліфорнії на початку цього місяця, коли Фаліх сказав діловим і політичним діячам, що Ер-Ріяд не має наміру обмежувати себе раніше існуючими відносинами.

"Ми не відчуваємо, що наші відносини зі США будуть будуватися за рахунок нашої здатності підтримувати відносини з іншими сильними економічними і політичними друзями і партнерами по всьому світу. Це сходить до багатополярного світу, у якому середні держави, що розвиваються... будуть переслідувати свої власні інтереси", - заявив тоді Фаліх.

Явно роздратований питанням про напруженість у відносинах між Вашингтоном і Ер-Ріядом, Фаліх зауважив, що торгівля Саудівської Аравії з Китаєм уже перевищила торгівлю зі США і ЄС разом узятими.

"Ви очікуєте, що ми поставимо це під загрозу тільки для того, щоб певна країна відчула, що ми на їхньому боці?", - сказав саудівський міністр.

Візит Зеленського до Саудівської Аравії

Як повідомляв УНІАН, минулого року відносини між Росією і Саудівською Аравією здавалися на небувало високому рівні.

19 травня цього року президент України Володимир Зеленський прибув до Саудівської Аравії, де виступив на саміті Ліги арабських держав.

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Фейсал Бін Фархан заявив, що його країна офіційно займає нейтральну позицію у російсько-українській війні. За його словами, Ер-Ріяд вибрав "активний нейтралітет". А наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Салман заявив про бажання стати посередником між Україною і Росією у питанні політичного врегулювання конфлікту.

Вас також можуть зацікавити новини: