В Украине могут создать реестр малообеспеченных заемщиков / Фото УНИАН

Асоціація «Український кредитно-банківський союз» (УКБС) запропонувала Національному банку України створити реєстр малозабезпечених позичальників, які обслуговують іпотечні кредити, повідомила прес-служба асоціації.

«Створення реєстру малозабезпечених позичальників, які обслуговують іпотечні кредити, дозволить державі разом з банківською системою підтримати соціально незахищених громадян, платоспроможність яких погіршилася через різку девальвацію гривні», - йдеться у повідомленні.

На переконання банкірів, реєстр дозволить виділити категорію соціально незахищеного населення, яке обслуговує житлові кредити (валютні або гривневі) і дійсно потребує пом'якшення умов кредитування у зв'язку з кризою. А також відмежувати від пільг заможних позичальників, які брали кредити на купівлю VIP-житла або житла з комерційною метою (здача в оренду або перепродаж), і боржників, які не платили і за стабільного курсу.

Відео дня

«Такий підхід, коли підтримка надаватиметься позичальникові не залежно від валюти кредитування, а залежно від рівня його матеріального забезпечення та соціальної захищеності, є більш виваженим і справедливим порівняно з популістськими ініціативами підтримки лише «валютних» позичальників шляхом примусу банків конвертувати їх кредити в гривневі за курсом і зі ставкою, значно нижчими від ринкових», - зазначають банкіри.

Читайте такожТурчинов підписав закон про заборону забирати житло за валютні кредити

На думку асоціації, покладання на банки усіх збитків від різкої девальвації гривні боржників по валютних кредитах може мати вкрай негативні наслідки не тільки для банківської системи, а й для усієї держави.

«Кількість проблемних банків може швидко збільшитися, в тому числі і серед державних, докапіталізація яких означатиме додаткові незаплановані навантаження на держбюджет і зменшення фінансування соціальних програм», - йдеться в повідомленні.

В УКБС зазначають, що за поточних умов важливо знайти компроміс для людей, які взяли кредити під купівлю житла і сьогодні з об'єктивних причин не можуть їх належним чином обслуговувати. Незалежно від того, в якій валюті були отримані ці кредити - в іноземній або національній, сумлінний позичальник має бути впевнений, що банк не зацікавлений у його виселенні з єдиного житла.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України направив банкам на розгляд проект закону України "Про регулювання ситуації з погашенням зобов'язань за кредитами в іноземній валюті, забезпечених іпотекою". Проект передбачає зобов'язання банків за заявою боржників конвертувати доларову іпотеку за курсом на 1 січня 2014 року (7,993 грн/дол.) за збереження незмінної відсоткової ставки.

За підрахунками банкірів, збитки банків від реструктуризації іпотечних кредитів у валюті шляхом їх конвертації за курсом Національного банку 7,99 грн/дол. можуть досягти 16 млрд грн.