В українських містах дозволили встановлювати автоматизовані стоянки / фото УНІАН

В містах України з 1 липня можна буде проектувати і встановлювати автоматизовані стоянки, які економлять простір, оскільки на невеликій ділянці землі можна розмістити у кілька разів більше машин, ніж на звичайній парковці.

Читайте такожНа українських дорогах можуть з'єднання явитися шумові смуги

Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook, відповідні зміни містяться у державній будівельній нормі «Автостоянки і гаражі», яка набуває чинності вже з 1 липня цього року.

Відео дня

"У чинній досі ДБН була прописана лише можливість проектування звичайних і механізованих гаражів - де вертикальне переміщення авто здійснюється за допомогою спеціальних механізмів, а горизонтальне - з участю водія. Однак саме автоматизовані стоянки є ефективною альтернативою звичайним гаражам і парковкам. Вони економлять простір, і на невеликій ділянці землі можна розмістити у кілька разів більше машин, ніж на звичайній парковці - особливо актуально для районів великих міст із щільною забудовою. Також, автоматичний процес економить час водіїв на паркування", - написав він.

Парцхаладзе зазначив, що в Америці такі стоянки почали будувати ще в 40-50-х, а в Європі в 70-80-х роках.

«Сподіваюся, що після набуття чинності цих змін таких автостоянок в Україні стане значно більше, а проблем з нестачею паркомісць у великих містах, особливо в центрі, навпаки стане суттєво менше», - написав він.

Парцхаладзе зазначив, що принцип роботи автоматизованих гаражів пов'язаний із повною автоматизацією всіх процесів, коли і в'їзд, і виїзд авто на паркомісце відбувається без участі водія і пасажирів.

«Склад і площа приміщень, несучих конструкцій, кількість ярусів визначається завданням на проектування. Управління пристроєм для переміщення авто і контроль його роботи здійснюється з приміщення диспетчерської. Вона розташовується на посадковому поверсі. Під час проектування автоматизованих гаражів треба також передбачати доступ персоналу для техобслуговування на кожен ярус і до кожного машиномісця», - написав він.

Довідка УНІАН. Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові для виконання нормативні документи, що використовуються під час проектування нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.