Ілюстрація REUTERS

Державне агентство автомобільних доріг України ("Укравтодор") поточного року продовжить розвивати мережу швидкісних автошляхів, на яких дозволена максимальна швидкість руху становить 110-130 км/год.

Читайте такожНа оновлення доріг залучено рекордні 85 мільярдів гривень - голова "Укравтодору" Кубраков

Зокрема, в прес-службі "Укравтодору" повідомили, що мова йде про дороги, які будуть мати щонайменше по дві смуги руху в одну сторону з розділовою смугою, що виключає можливість лобових зіткнень із зустрічними автомобілями.

Відео дня

Згідно з повідомленням, у поточному році основні будівельні роботи з розширення до чотирьох смуг "Укравтодор" буде проводити на трасах: М-03 (на ділянці від Лубнен до Полтави, а також на ділянці від Полтави до міста Валки), М-07 (на окремих ділянках траси від Ковеля до українсько-польського кордону) і Н-31 (на всій протяжності від відгалуження від швидкісного шосе М-03 біля Решетилівки до Дніпра).

"Робота в цьому напрямку матиме безпосередній вплив на прискорення руху між містами. Наприклад, подорож автотранспортом від Києва у Дніпро довжиною 477 км прискориться більш ніж на дві години й триватиме замість 6 годин 40 хвилин - 4,5 години", - наголошується в повідомленні.

Крім того, з метою зменшення смертності внаслідок ДТП на дорогах в планах "Укравтодору" будівництво різнорівневих пішохідних переходів, встановлення дорожніх знаків зі світловідбиваючим покриттям, підсвічуванням і сигнальними лампами, розвиток комплексів автоматичної фіксації порушень і розвиток інформаційної системи моніторингу безпеки дорожнього руху.

Також повідомляється, що Держагентство автодоріг планує провести низку проектних робіт для майбутніх швидкісних доріг на наступних маршрутах: М-06 (на двох окремих ділянках траси між Ужгородом та Мукачево, що дозволить ліквідувати два вузьких місця і поєднати ці два міста швидкісною трасою загальною протяжністю 31 км), Н-11 (ділянка від села Широке село Малософіївка, що дозволить завершити швидкісний маршрут між Дніпром, Кривим Рогом загальною протяжністю 130 км) та М-06 (між селами Грушвиця Друга і Крилов, а також південно-західний об'їзд міста Дубно, що дозволить забезпечити швидкісний маршрут від Рівного до кордону Львівської області).

Також з посиланням на голову "Укравтодору" Олександра Кубракова повідомляється про підготовку техніко-економічного обґрунтування для розширення до чотирьох смуг дороги Львів-Тернопіль-Хмельницький-Вінниця-Умань, а також дороги Одеса-Миколаїв-Херсон.

За даними прес-служби, в даний час до швидкісних дорогах в Україні належать дороги технічної категорії 1-а (автомагістраль) і 1-б (швидкісне шосе), а саме: М-06 на ділянці Київ – Житомир - Рівне, М-05 Київ - Одеса на всій протяжності, М-01 на відрізку Київ - Чернігів, М-29 Харків - Новомосковськ, Н-08 на відрізку Дніпро - Запоріжжя, М-03 на ділянці Київ - Лубни та Н-01 на відрізку Київ - Обухів.

Як повідомляв УНІАН, Державне агентство автомобільних доріг України ("Укравтодор") планує до 2020 року відновити до 6,5 тисячі кілометрів доріг державного значення, які знаходяться в аварійному стані.

Уряд передбачив 33,4 мільярда гривень на ремонт та утримання доріг державного значення. За словами прем'єр-міністра Олексія Гончарука, за 5 років планується відновити в Україні 24 тисячі кілометрів доріг.

Кабінет міністрів України планує розпочати масштабне будівництво доріг з 1 березня 2020 року.