Колишній відтинок траси М-04 від Криничанського поста поліції до Дніпра цього року відремонтували по всій протяжності, повідомили на Facebook-сторінці Укравтодору.

Автівки, які брали участь у пробігу, були випущені українським автопромом у 20 столітті. Найстарша автівка була виготовлена у 1961 році, а наймолодша – у 1989 році, тому вони придатні лише до автошляхів з якісним покриттям. Більшість ретрокарів – із Запорізького автомобільного заводу, також є автомобіль ЛУАЗ, який випускав Луцький автозавод.

Траса та деякі з автомобілів – ровесники, розповів директор Департаменту розвитку доріг Укравтодору Андрій Івко.

Відео дня

«Траса була збудована впродовж 1950-1966 років і мала республіканське значення. За роки існування декілька разів міняла назву. Наприклад, у 1988 році мала індекс М-21 Волгоград – Кишинів. Сьогодні це найдовший маршрут країни, який пролягає між західними та східними областями України М-30 Стрий – Ізварине. Його довжина разом з ділянками на тимчасово окупованих територіях становить майже 1400 км. Після звільнення українських земель дорога, звісно, буде відновлена до самого Ізвариного. Індекс цієї дороги символічний: створення нового автошляху присвячено 30 річниці Незалежності країни», - сказав він.

За оцінками, транспортний потік після ремонту ділянки зросте удвічі: з 20 000 до 40 000 транспортних засобів щодоби. Усього територією Дніпропетровської області пролягає 299,9 км Дороги Єдності М-30 (з урахуванням транспортних розв’язок). Роботи ведуться по всій протяжності, ремонт охоплює також розташовані уздовж траси штучні споруди.

Нагадаємо, раніше заступник голови Офісу Президента, координатор «Великого будівництва» Кирило Тимошенко заявив, що протягом цього року будуть здані в експлуатацію відновлені 6500 км доріг та 245 штучних споруд, включаючи мости.