Призупинено повноваження Росії у Дунайській комісії / фото facebook.com/MinInfra.UA

Дунайська комісія на позачерговій сесії ухвалила рішення про зупинення повноважень Росії у складі комісії. Рішення було ухвалене у зв’язку з військовою агресією РФ проти України та порушенням Росією основних принципів Белградської конвенції.

Про це в офіційному Телеграм-каналі повідомляє Міністерство інфраструктури.

"Комісія засудила порушення принципів щодо вільного та безпечного судноплавства на Дунаї, а також інтересів та суверенних прав України. На Росію покладається відповідальність за економічні збитки внаслідок зменшення вантажообороту в дельті Дунаю і в Чорному морі через воєнні небезпеки", – говориться у повідомленні.

Відео дня

Мінінфраструктури наголошує: таке рішення стало можливим завдяки спільній роботі фахівців цього відомства, а також українського МЗС та Держслужби морського і внутрішнього водного транспорту.

Для Росії ухвалена постанова означатиме, що повноваження будь-якого її представника відхиляються до відновлення миру в Україні. Крім того, представники РФ будуть відсторонені від роботи усіх засідань Дунайській комісії і її робочих органів, а громадяни держави-агресора – звільнені з дипломатичної та адміністративно-технічних посад Секретаріату Дунайській комісії.

Також буде підняте питання й про те, чи може Росія, як непридунайська держава, і надалі бути стороною Белградської конвенції.

Міністерство інфраструктури принагідно нагадує, що "ще з початку 90-х років українська делегація в Дунайській комісії активно виступала проти членства Росії як правонаступниці Радянського союзу, яка не є придунайською державо. Проте, це не знаходило розуміння та підтримки партнерів".

Довідка УНІАН. Дунайська комісія є міжнародною міжурядовою організацією, яка була створена в рамках Конвенції про режим судноплавства на Дунаї, підписаної в Белграді 18 серпня 1948 року. У 2021 році головою Дунайської комісії вперше стала представниця України, посол України в Угорщині Любов Непоп.

Завдяки сприянню голови комісії та за ініціативою Мінінфраструктури і були прийняті "безпрецедентні рішення, яких не вдавалося досягнути з 90-х років", наголосили у відомстві.