Ігор Резник / фото delo.ua

Оформлення вантажів на українській митниці затримується тільки в разі проблем з документами або з самим вантажем. В іншому випадку процес йде без затримок.

Про це в інтерв'ю виданню delo.ua заявив директор Департаменту протидії митним порушенням та контрабанді Державної митної служби Ігор Резник. 

За його словами, компанія не може називатися "білою", якщо використовує схеми з мінімізації платежів до бюджету. 

Відео дня

"Якщо з документами і вантажем все в порядку, оформлення не зупиняється ні на хвилину. Але якщо компанія використовує схему, щоб мінімізувати платежі до бюджету, обійти якісь митні правила, вона не може вважатися "білою",-стверджує Рєзнік. 

За словами Рєзніка, з першого дня його роботи Департамент протидії митним порушенням і контрабанді Державної митної служби запровадив жорсткий контроль порушень. В результаті свої вантажі зупинили всі, хто цілеспрямовано йшов на махінації з митною вартістю.

"При оформленні вантажів, зупинених операторами ринку з мінімізації митних платежів, до бюджету мало надійти 2,5 мільярда гривень. Але, якби митна вартість не була занижена, а вантажі були б задекларовані чесно, довелося б заплатити 7,5 мільярда. І це йдеться тільки про п'ять регіонів нашої країни!"- підкреслив Резник.

Найгірше справи йдуть на півдні і заході країни, особливо в зоні діяльності Галицької митниці.

"Там контрабанду часто просто не помічають до тих пір, поки не втрутиться наш департамент. А ми не можемо займатися тільки одним регіоном", - говорить Рєзнік. 

За словами директора департаменту, вже за перший місяць роботи, завдяки боротьбі з контрабандою, бюджет отримав додатково майже 1 мільярд гривень, які підуть в дорожній фонд, а також на проекти ініціативи президента України "Велике будівництво".