Кабмін заборонив білоруським повітряним судам літати над Україною / фото REUTERS

Відсьогодні, 29 травня, з 00:00 білоруським літакам заборонено використовувати повітряний простір України.

Відповідну заборону запровадив Кабінет міністрів України, посиливши таким чином "повітряні санкції" щодо білоруських авіакомпаній.

Згідно із рішенням уряду, білоруські літаки не зможуть використовувати територію України як транзитну, а також сідати в аеропортах нашої країни.

Відео дня

Уряд також доручив Міністерству інфраструктури, Міністерству закордонних справ і "Украероруху" повідомити про своє рішення білоруській стороні.

"Повітряні санкції" щодо Білорусі: що відомо

Читайте такожЛітаки з Білорусі не пускають вже до восьми країнРаніше, 26 травня, Україна припинила авіасполучення з Білоруссю. Відповідно, від середи українським авіакомпаніям та літакам заборонено виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь.

Обмеження на польоти у білоруському повітряному просторі також запровадили в Європейському Союзі.

Закриття авіасполучення з Білоруссю: що передувало

23 травня в білоруському аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. При цьому, аби посадити цей лайнер, Олександр Лукашенко наказав підняти винищувач.

Після посадки влада країни затримала засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича та його дівчину, які були на борту.

Україна запровадила проти Білорусі "повітряні санкції" через затримання владою країни опозиціонера Романа Протасевича / фото REUTERS

В авіакомпанії Ryanair, коментуючи інцидент, зазначили, що від білоруської сторони надійшло повідомлення про загрозу безпеці на борту лайнера. При цьому перевізник не згадав про білоруський винищувач і зняття з рейсу Протасевича та його дівчини.

Інцидент викликав різку реакцію світу й заклики до ретельного розслідування. Так, обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair у Мінську розслідуватиме міжнародна організація цивільної авіації (ІСАО).

Реакція Білорусі на авіаблокаду України

Білоруська нафтова компанія (БНК) поки що не підтверджує номінації на постачання в Україну бензину А-95 на червень. При цьому бензин марки А-92 буде поставлений в повному обсязі. Причини такого рішення білоруської сторони поки невідомі.

Крім того, Білорусь запроваджує ліцензування на низку імпортних товарів з України. Це рішення затверджено постановою Ради міністрів Білорусі від 26 травня. Воно набуде чинності через десять днів після публікації й розраховане на шість місяців.

Вас також може зацікавити: