МЗС Росії / ілюстрація / REUTERS

Росія не надсилатиме на вибори в Україну своїх спостерігачів з міркувань безпеки.

Про це повідомили в МЗС РФ.

Водночас там сподіваються, що відсутність спостерігачів РФ і можливості голосувати на території РФ поставить під сумнів об'єктивність результатів виборів в Україні. 

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого Верховна Рада заборонила громадянам Російської Федерації бути офіційними спостерігачами на виборах президента України, народних депутатів України та місцевих виборах. За закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні» (№ 9524) проголосували 232 народних депутати.

Читайте такожЗанепокоєність України цілком реальна: Волкер знову прокоментував допуск спостерігачів від РФ до виборів

Своєю чергою директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Інгіборг Солрун Гісладоттір заявила, що розчарована рішенням українського парламенту заборонити росіянам спостерігати за виборами в Україні. Вона зазначила, що заборона російським спостерігачам брати участь у спостережній місії за президентськими виборами суперечить зобов'язанням України перед ОБСЄ та її країнами-учасницями.

6 лютого МЗС України наголосило, що не прийме заявки від жодного власника паспорта громадянина Російської Федерації для реєстрації офіційними спостерігачами на виборах в Україні. У відомстві заявили, що відмова в реєстрації власників російських паспортів не суперечить міжнародним зобов'язанням України у сфері вільних та демократичних виборів.

Президент України Петро Порошенко обіцяв віддати наказ Державній прикордонній службі не пускати спостерігачів від РФ на українські вибори у 2019 році.

Раніше росЗМІ поширили інформацію, що ніби-то Росія збирається відправити двох спостерігачів на вибори в Україні, попри встановлену Верховною Радою заборону. За їх даними, 11 лютого двоє громадянок Росії прибудуть до України для моніторингу виборів за мандатом Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ. Ідеться про Крістіну Богданову з Російського фонду вільних виборів і та Єлизавету Борисову з Російського громадського інституту виборчого права.

В Євросоюзі в свою чергу заявили, що Україна має забезпечити, аби спостережна місія від Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ мала змогу провести моніторинг виборів за усталеною практикою.