Зараз залишаються  партійні списки та мажоритарка / фото УНІАН

21 липня 2019 року в Україні мають відбутися позачергові парламентські вибори. Голосування – за старим виборчим законодавством, адже нинішні нардепи зміни до законодавства не спромоглися ухвалити.

Відповідно залишаються партійні списки та мажоритарка. Під тиском суспільного бажання партії нині оприлюднюють свої списки, виникають питання до кандидатів, а також відбуваються незначні зачистки цих списків.

У програмі "Право на владу" на телеканалі "1+1" лідери політичних партій відповіли, чи підтримують вони відкриті списки й чи голосуватимуть за них, якщо пройдуть до нової Верховної Ради.

Відео дня

Лідер партії "Слуга народу" Дмитро Разумков:

"Відкриті списки обов'язково треба впроваджувати. На жаль, досі "висить" так званий кодекс, який випадково ухвалили в першому читанні і вклали в нього чотири тисячі правок для того, щоб тільки не ухвалювати. І саме тому вибори сьогодні відбуваються в тому форматі, в якому вони відбуваються. Якщо б справді було виконано те, що було закладене в коаліційну угоду… "Слуга народу" буде голосувати за відкриті списки".

Лідер партії "Українська стратегія Гройсмана" Володимир Гройсман:

"Я вважаю, що це просто правильно. Це дасть абсолютно нову якість українського парламенту. Це дасть змагальність на округах між членами партій. І це буде вибір не партійних босів, а людей".

Лідер партії "Об’єднання "Самопоміч" Андрій Садовий:

"Двома руками за відкриті списки. І альтернативи цьому немає".

Читайте такожУ партії Зеленського назвали своїх конкурентів і союзників у Раді

Лідер партії "Наші , перший номер у списку партії "Опозиційний блок" Євген Мураєв:

"Відкриті списки – це, по суті, мажоритарка з партійною конкуренцією. Я вважаю, що на сьогодні максимально відчутні і відповідальні виключно мажоритарні депутати, бо це єдиний представник законодавчої влади, яких ви іноді бачите на місцях. Усі ті, хто проходять за спинами того ж Зеленського… Ну, скажіть, що за рівень у нас політичної культури, за якої безіменний кандидат "Слуги народу" щось набирає. Ну, завтра це буде "Чикатило" чи ще хтось. Так не повинно бути. Країна повинна знати своїх героїв. Я – за відкриті списки. Бо це – почасти мажоритар. І це треба було ухвалювати. Але, як правило, всі обіцяють зняття недоторканності, відкриті списки. Але коли їм вигідно – голосують цілком за інше".

П'ятий номер у списку партії "Європейська солідарність" Софія Федина:

"Відкриті списки – так. Єдине, що законопроекти мають бути чітко й зрозуміло прописані і не мають ухвалюватися на коліні серед ночі".

Лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук:

"Я тричі просив особисто попереднього президента про те, щоб він зробив усе, щоб це було ухвалене до виборів. На жаль, цього не відбулося. Я написав програмну статтю про це. І тому – це один із наших пріоритетів. Мажоритарка – це зло, вона повинна відійти. Тому ще це гречка, тому що це корупція, тому що це підкуп, тому що це депутати, які стають феодалами, це XVI сторіччя з кріпаками й феодалами. Нам треба іти в Європу і забути про це. Відкриті списки – це те, що ми будемо підтримувати в перший же день роботи Верховної Ради".