Більшість виборців обиратимуть кандидатів навмання / фото УНІАН

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель прогнозує, що більшість виборців на місцевих виборах обиратимуть кандидатів від партій за зовнішніми ознаками, тобто майже навмання.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кошель заявив на прес-конференції, коментуючи нову систему місцевих виборів, за якою виборець має обрати не лише партію, а й одного з кандидатів, запропонованих цією партією.

"Ми зараз не готові підбивати підсумки агітаційної кампанії, оскільки вона ще триває. Але, узагальнюючи наявні агітаційні матеріали, ми бачимо, що кандидати перейшли в формат інформування про себе. Ми бачимо перші програми. Вони любительські, неякісні, малозмістовні. Розповіді про виборчі списки – це лише поверхневе ознайомлення з кандидатами: красива дівчина, яка працює у популярній професії. Оце приблизно формула того, яким чином партії подають кандидатів на місцях. А детального інформування: про професійні навички, про здобутки, про плани роботи – цього немає і навряд чи з'явиться", - сказав Кошель.

Відео дня

Читайте такожКількість недійсних бюлетенів на голосуванні 25 жовтня сягатиме десятків відсотків - КВУ

Він вважає, що відсутність інформації про конкретних кандидатів – це проблема, породжена як Виборчим кодексом, так і коротким часом кампанії.

Голова КВУ зазначив, що у таких реаліях виборець має сам шукати інформацію про кандидатів.

"Якщо інформація про кандидатів відсутня у публічних мережах, це означає, що кандидат не проявляв себе раніше як політик, як громадський діяч, і потрібно задуматисьчи можна йому довіряти", - сказав Кошель.

Водночас він прогнозує, що переважна більшість виборців не будуть шукати таку інформацію і визначатимуться вже безпосередньо на виборчих дільницях.

"Відсоток підкованих виборців буде дуже малим", - припустив він.

«Місцеві вибори проходять у форматі загальнонаціональних. Загальні гасла на кшталт "за все хороше проти всього поганого", "зелені міста щасливих людей". Тому виборець орієнтуватиметься на загальнонаціональні партії, і в багатьох випадках - це десятки відсотків - голосуватиме «всліпу», і виявити відсоток «сліпих голосувань» ми не зможемо. А багато виборців робитимуть так: або голосуватимуть автоматично за перши номер, або підтримуватимуть жінок чи чоловіків у списку, або за прізвищем, яке просто сподобалося. Через таке проходили країни Східної Європи, коли в них вперше запровадили подібну виборчу систему», - підсумував Кошель.

Читайте такожВиборці зможуть розповісти копам про фальсифікації на виборах у Telegram

Особливості місцевих виборів в Україні

Згідно з Виборчим кодексом, 25 жовтня на місцевих виборах виборчі системи використовуватимуться в залежності від кількості виборців в територіальній громаді.

У територіальних громадах з кількістю виборців у 10 тисяч депутатів сільської, селищної, міської ради обиратимуть за мажоритарною системою в багатомандатних виборчих округах. У кожному такому окрузі при цьому може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

У територіальних громадах з кількістю виборців 10 тисяч і більше депутатів обиратимуть за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ.

10 жовтня Центральна виборча комісія затвердила роз’яснення щодо порядку заповнення бюлетенів на місцевих виборах 25 жовтня. Як правильно заповнювати виборчий бюлетень можна переглянути за посиланням.