Супрун розповіла, які ліки несумісні з грейпфрутами / фото pixabay.com

Коли приймаєте ліки, важливо стежити за раціоном. Так, деякі продукти впливають на потрапляння препаратів у кров, тобто їхню біодоступність. Передусім йдеться про грейпфрут та його родичів - помело, лайми та гіркі апельсини. 

Речовини, що містяться в грейпфрутах та їм подібних, зупиняють на пару днів роботу однієї з ланок системи знешкодження, пише на своїй сторінці у Facebook в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.

Тож ліки майже безперешкодно потрапляють в кров, і їхня концентрація стає завеликою – немов прийняли не одну пігулку, а три чи навіть сім. Тому деякі ліки в поєднанні із грейпфрутовим соком або навіть грейпфрутом, який ви з'їсте потім, дають побічні ефекти. 

Відео дня

Читайте такожУкраїнці можуть повертати неякісні ліки до аптек: як це працює (відео)

"Грейпфрути, помело, лайми та гіркі апельсини містять фуранокумарини. Ці сполуки діють на одну із ланок знешкодження деяких ліків – на цитохроми Р450 3А4, або ж CYP3A4. Цитохроми намагаються знешкодити фуранокумарини – така в цих ферментів робота. Але ця взаємодія знешкоджує їх самих – вони стають неактивними. Нові активні цитохроми з’являться в кишківнику лише через 1-3 доби. Достатньо 200 мл грейпфрутового соку, аби на кілька днів пригнітити цитохроми", - пояснила Супрун.

"Тим часом, вибиті із гри ферменти не можуть знешкоджувати ліки, тому їх біодоступність зростає з 10% до 30%–70%. Це і викликає побічні ефекти", - додала виконувач обов'язків глави МОЗ.

Наразі відомо про щонайменше 85 препаратів, на чию фармакокінетику впливають грейпфрути та їхні родичі.

Зокрема, побічні ефекти можуть виникнути під час прийому таких груп ліків: препарати для зниження холестерину (статини), для регуляції тиску, регуляції ритму серцебиття, протиінфекційні препарати, в тому числі еритроміцин, більшість антидепресантів і препаратів для зниження тривожності, антикоагулянти, знеболювальні, та ліки для подолання еректильної дисфункції.