Комітет Ради з прав людини підтримав петицію щодо врегулювання медичного канабісу / фото pixabay.com

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини підтримав електрону петицію про законодавче врегулювання медичного канабісу, що набрала на сайті парламенту понад 25 тисяч голосів.

Петицію підтримали всі присутні члени комітету, повідомляє "Громадське".

На засіданні вирішили створити робочу групу, до якої залучать представників інших профільних комітетів. Вона напрацьовуватиме проект закону про врегулювання медичного застосування канабісу.

Відео дня

Читайте такожПетиція про легалізацію медичного канабісу зібрала необхідну кількість голосів для розгляду Радою

Також на комітеті вирішили звернутися до Кабміну з проханням вилучили канабіс з переліку «наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів».

На засідання комітету також прийшли члени громадських організацій. Зокрема, голова об'єднання «Афіна. Жінки проти раку» Ніна Резніченко зазначила, що канабіс може полегшити біль для онкохворих пацієнтів.

«У нашій спільноті за останні 2 роки померли більш ніж 55 жінок. З них щонайменш 8 жінок вживали нелегально препарати з медичного канабісу і вживали таким чином. Їх штовхнули в руки незаконного бізнесу», — зазначила Ніна.

Народний депутат Геогрій Логвінський вказав, що комітет «готовий захищати непопулярні речі»: "Головна мета, чому ми, члени комітету, готові підтримати цю петицію, захищати непопулярні речі, це тому, що це порушення права люди нормально жити, це права дитини".

Як повідомляв УНІАН, виконувач обов’язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що підтримує легалізацію медичного канабісу в Україні. "Чи виправдане таке використання? Науковці, лікарі та пацієнти по всьому світу кажуть, що так. Медичний канабіс допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття при низці тяжких захворювань і станів. Тому використовувати його у медицині, звісно, з певними застереженнями, нормальна світова практика", - написала вона у Facebook.

Також вона зазначила, що медичний канабіс має "безліч доведених лікувальних та паліативних ефектів і дозволений, наприклад, в 25 штатах США, Австралії, Канаді, його використання давно врегульовано в багатьох європейських країнах".

Супрун нагадала, що в Україні будь-яке використання канабісу заборонено.

Відповідно до закону України про звернення громадян електронна петиція, адресована ВРУ, повинна набрати як мінімум 25 тис. підписів громадян протягом трьох місяців з моменту оприлюднення. Після цього на сайті парламенту протягом трьох робочих днів повинні опублікувати дані про початок розгляду електронної петиції.