Наразі стан хлопчика задовільний, він перебуває в лікарні / фото УНІАН

Бактерії дифтерії в оточенні хворого київського школяра наразі не виявлені.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив директор комунального некомерційного підприємства “Центр первинної медико-санітарної допомоги Дарницького району” Юрій Сміщук.

За його словами, сьогодні були обстежені всі однокласники хлопчика, в якого виявлено дифтерію, а також члени родини (крім хлопчика в родині ще дві дитини).

Відео дня

“Діти обстежені, лор оглянув, взяті в дітей мазочки. В них не виявлені бактерії. Обстежена сім’я, також взяті мазочки. Так що стан сім’ї та учнів у класі задовільний. Ознак інфекції в оточуючих поки що не виявлено”, - сказав Сміщук.

За його словами, наразі стан хлопчика задовільний, він перебуває в лікарні. Захворів хлопчик 16 жовтня, а до лікарів звернулися 18 жовтня. В дитини було взято мазочки, які виявили дифтерію, тому дитину було госпіталізовано.

“21 жовтня у дитини вже знизилась температура, стан покращився. Але 22 жовтня отримали дослідження мазочків, що виявлено бактерії дифтерії. Попереднє заключення було, що це нетоксична, не є небезпечна дифтерійна паличка. Але ми працюємо на випередження, на недопущення ускладнень. Тому дитину направили у стаціонар. Було надано екстренний сигнал у лабораторний центр, згідно з чим запускається весь механізм роботи системи не тільки із захворілою дитиною, а по роботі у вогнищі захворювання”, - сказав Сміщук.

Читайте такожСпалах дифтерії в Україні: що це за хвороба, як передається, симптоми

За його інформацією, у хлопчика в амбулаторній картці записано, що він щеплений від дифтерії, але є інформація, що цей запис підроблено.

У свою чергу завідувач відділення Київської міської дитячої клінічної інфекційної лікарні, куди госпіталізовано хлопчика, Наталія Чемеркіна зауважила, що мама дитини зізналась, що дитина не щеплена від дифтерії.

Зараз хлопчик перебуває з мамою в окремій палаті лікарні і залишатиметься там під наглядом лікарів не менше тижня.

Чемеркіна запевнила, що лікарня готова надати всю необхідну медичну допомогу дитині, навіть якщо раптом будуть якісь ускладнення.

Вона наголосила, що вкрай небезпечними є саме ускладнення від дифтерії. “Це і кардіологічні ускладнення, ураження нервової системи, можуть бути ураження черепно-мозкових нервів - це втрата слуху, порушення мови у дитини формується”, - пояснила лікар.

За її словами, наразі стан дитини задовільний. Сироватку від дифтерії для його лікування не застосовували, оскільки у хлопчика легка форма і він на фініші захворювання, має нормальну температуру.

Присутня на брифінгу заступник начальника управління - начальник відділу загальної середньої освіти Управління дошкільної, загальносередньої та позашкільної освіти Департаменту освіти і науки КМДА Олена Батечко повідомила, що в класі, де навчається хворий хлопчик, введено карантинні заходи. Зранку були обстежені всі його однокласники, триває огляд лікарями дітей 1-4-х класів, батьки яких висловили бажання пройти таке обстеження безпосередньо у школі.

“Ніяких проблем зараз не виявлено”, - запевнила вона.

Щодо карантинних заходів, то, за словами Батечко, діти з цього класу продовжують відвідувати школу, приміщення класу було оброблено санітарно за інструкціями. Діти з класу не виходять на перерву у загальний коридор і загальні санітарні місця (для них виділено окремий санвузол), харчуються також окремо від інших школярів - відвідують їдальню у спеціально відведений час, коли інших дітей там немає.

Скільки триватимуть карантинні заходи, Батечко не уточнила, але звернула увагу, що з наступного тижня починаються шкільні канікули, а далі все визначатиметься за ситуацією.

Як повідомляв УНІАН, 24 жовтня Департамент освіти і науки КМДА поінформував, що у столичному ліцеї № 303 один учень захворів на дифтерію. За інформацією адміністрації закладу освіти, прийнято рішення про введення карантинних заходів у класі, де навчається дитина, у тому числі забезпечено прибирання кабінету з дезінфікуючими засобами та огляд дітей медичною сестрою.

Міська санітарна служба підтвердила діагноз і забезпечила спеціальну обробку приміщень ліцею.

У Центрі громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я уточнили, що діагноз "дифтерія" було встановлено 24 жовтня на підставі бактеріологічних даних дитини. 9-річний хлопчик не щеплений від хвороби через відмову батьків. Його госпіталізовано.

Дитина контактувала з 45 людьми, з них 36 дітей, огляд яких заплановано на 25 жовтня. За місцем проживання і навчання організовується дезінфекція.

У Центрі громадського здоров'я МОЗ запевнили, що країна забезпечена дозами вакцини від дифтерії в достатній кількості в усіх регіонах. Для дорослих передбачено ревакцинацію кожні 10 років з 16-річного віку. Діти і дорослі для захисту від захворювання мають щепитися відповідно до чинного календаря щеплень. Вакцина є безкоштовною, щепитися можна у свого сімейного лікаря.