Отримано попередню згоду Мінздрава / фото: REUTERS

В Одесі для проведення ПЛР-досліджень на коронавірус задіють Український науково-дослідний протичумний інститут ім. Мечникова.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на засіданні оперативного штабу повідомив головний санітарний лікар Одеської області Віталій Гончаров.

За його словами, цими вихідними до Одеси приїжджали фахівці з МОЗ, з якими обговорювалося залучення цього НДІ за необхідності проведення великої кількості досліджень.

Відео дня

«Отримано попередню згоду від заступника міністра (Міністерства охорони здоров'я - УНІАН)», - сказав Гончаров.

Він наголосив, що в протичумному інституті є ПЛР-лабораторія, а також фахівці відповідного рівня.

За словами директора департаменту охорони здоров'я Одеської міськради Олени Якименко, також йдуть підготовчі роботи з відкриття ПЛР-лабораторії в Одеській міській інфекційній лікарні. Витратні матеріали та ін. для цієї лабораторії куплять за кошти меценатів.

Як пояснила чиновниця, рішення про організацію в лікарні таких досліджень прийнято у зв'язку з тим, що на отримання відповіді з Києва, куди раніше відправлялися всі аналізи, йшло 5-6 діб.

Вона додала, що затверджено план перепрофілювання лікувально-профілактичних установ регіону для надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19.

Госпітальною базою на першому етапі визначено вищеназвану інфекційну лікарню, в якій розгорнуто 360 ліжок і гуртожиток для персоналу на 45 ліжок.

Крім того, на першому етапі розгорнуто госпітальну базу в Одеському обласному клінічному медичному центрі (колишня лікарня водників).

У разі зростання захворюваності на COVID-19, на другому етапі задіють МКЛ №1 - 30 ліжок + 10 реанімаційних; в МКЛ №5 - 180 ліжок + 24 реанімаційних, пологовий будинок №2 - 50 ліжок для вагітних і породіль, дитячу лікарню №3 - 75 ліжок.

Загалом на цьому етапі перепрофілюють 695 ліжок міських стаціонарів, реанімаційних - 90 ліжок.

Також розгорнуто ліжка в Одеській обласній дитячій клінічній лікарні та обласному онкодиспансері. За попередніми даними, в кожній з цих двох медустанов - по 180 ліжок.

Онкохворих (за винятком тих, хто одержує хіміотерапію) переведуть до Одеської обласної клінічної лікарні, яку під прийом коронавірусних хворих задіють тільки на третьому етапі епідемії. Крім того, хворих на вірусний гепатит з міської інфекційної лікарні переведуть до МКЛ №10, а з гострими кишковими хворобами і менінгітами - до лікарні №5.

«З учорашнього дня узгоджуються переведення хворих», - сказала Якименко.

Також на 3-му етапі залучать обласні установи - центр психічного здоров'я, госпіталь ветеранів та інвалідів війни, центр соціально значущих хвороб.

Крім того, з попереднім попередженням - Військово-медичний клінічний центр Південного регіону, Військово-медичний клінічний центр Держприкордонслужби, клініки Одеського медуніверситету та ін.

Як резерв визначено: МКЛ №8, 11, обласний очний шпиталь, Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. Академіка Філатова АМН України, Інститут стоматології АМН України, а також лікувально-профілактичні установи санаторного типу, розташовані на території Одеської області.