Ізраїльтяни просять видати Міхаеля Зиса, звинувачуючи його у 7 статтях кримінального кодексу. 

Міхаель Зис, головний фігурант скандальної справи про незаконну трансплантацію нирок, затриманий в Донецьку 12 жовтня, звинувачується ізраїльськими властями в скоєнні особливо тяжких злочинів, що підпадають відразу під сім статей кримінального кодексу, зокрема торгівлі людьми з метою вилучення органів і спричиненні тяжких тілесних ушкоджень, що призвели смерть потерпілого. Про це  "Сегодня"повідомили в НЦБ Інтерполу в Україні, передавши зміст запиту ізраїльтян про екстрадицію доктора Зиса. Об`єктивних даних про здійснення Зисом протиправних дій в Україні поки не одержано. Те, що заборонене законодавством Ізраїлю (а саме пересадка органів родичам другого покоління — братам-сестрам),  - у нас дозволено. Крім того, персонал Донецького центру трансплантації стверджує, що Зис не оперував пацієнтів, а був тільки їх супроводжуючим і перекладачем. Куди екстрадують підозрюваного — до Молдови, чий запит надійшов раніше, або до Ізраїлю, наша ГПУ ще визначає. Зараз "чорний трансплантолог" перебуває у Донецькому СІЗО.

Ізраїльська поліція також стверджує, що приблизно півтора роки тому Зіс і ще один підозрюваний, чиє прізвище і громадянство поки не розголошуються, розмістили в арабомовній пресі Ізраїлю оголошення щодо пропозиції купівлі нирок. Ставка робилася в основному на палестинських арабів, що через фінансові проблеми, готові за невеликий гонорар (який — не уточнюється, в Молдові жертвам трансплантацій платили всього по $10000) пожертвувати органами.

Відео дня

Ізраїльська поліція відзначає, що особи, що відгукнулися на оголошення, проходили медичні тести, після чого переправлялися до України для операцій щодо видалення нирки. Зис бронював їм авіаквитки, зустрічав і супроводжував у донецьку клініку, де до справи долучалися наші трансплантологи. У запиті вказується, що пацієнтів не попереджали щодо ризику проведення операцій, навпаки, їх переконували в абсолютній безпеці пересадки органів. Проте часу на реабілітацію після хірургічного втручання не давали і в більшості випадків обіцяні гроші не виплачувалися ні донорам, ні родичам. Виявили причетність Зиса за свідченнями реципієнтів нирок, а також офіцера ізраїльської поліції, який прийняв участь у викритті, представившись донором нирки. Зис особисто спілкувався з тими, що потребують пересадки, пропонуючи нирки донорів і підписуючи підроблені медичні документи, підтверджуючі неіснуючі споріднені зв`язки тих, хто жертвував органи, і тих, кому їх трансплантували (нашим медикам цих документів виявлялося достатньо для трансплантації, оскільки те, що заборонене на “землі обітованій”, в Україні дозволено). За даними ізраїльтян, страхові компанії реципієнтів виплачували за кожну операцію $ 125—135 тисяч на рахунок Зиса в одному з банків США.

www.segodnya.ua