Кунжут вирощували ще в стародавньому Вавилоні / deluxe.com.ua

Людство вирощує кунжут багато століть поспіль. Згідно з поширеним легендами, пироги з насінням кунжуту пекли ще в стародавньому Вавілоні, а єгипетські жерці використовували масло кунжуту для лікування.

Читайте такожЯк приготувати справжній бограч: рецепт на будь-який смак

Ця рослина здавна є важливим елементом східної кухні і культури в цілому. Достатньо сказати, що чарівне слово «Сезам» в східних казках – це одна з назв кунжуту.

На дворі вже ХХІ століття, але кунжут, як і раніше, посідає важливе місце на кухнях по всьому світу. Кулінари цінують його пряний аромат і дієтичні властивості. У чому ж полягає унікальність цієї рослини?

Як росте кунжут

Фермери добре знають, що кунжут – це трав'яниста рослина з високим і гіллястим стеблом. Квіти кунжуту цвітуть всього один день, їх забарвлення може бути білим, бузковим або рожевим. Одразу після в'янення квітів у кунжуту починає формуватися стручок, в якому і дозріває цінне насіння.

Кунжут – гість з півдня, і любить достаток тепла і сонячного світла. Вирощують його переважно у країнах з тропічним і субтропічним кліматом. Рослина може освоїтися і в більш північних широтах, але в цілому цей процес потребує від фермера маси зусиль та створення спеціальних умов.

Сіяти кунжут бажано пізно навесні, коли грунт добре прогріється. Найбільш оптимальна для нього температура – близько + 27 градусів за Цельсієм.

Кунжут - як зростає / agronomu.com

Чорний кунжут

Історично особливою популярністю користується чорний кунжут, який фактично являє собою неочищене насіння сезаму. У середні віки він вважався особливо цінною спецією, а алхіміки навіть приписували йому містичні властивості.

Сьогодні чорний кунжут можна купити в будь-якому супермаркеті. Його активно використовують у кулінарії, медицині і косметології, адже насіння цієї рослини багате клітковиною і мікроелементами. Олія кунжуту, приміром, використовується в косметологічних масках.

Чим корисний кунжут

Сьогодні вченим відомо, що кунжут містить рослинний білок і безліч цінних для організму мінералів – цинк, селен, магній, калій, кальцій, фосфор і залізо. Крім того, він може послужити джерелом вітамінів групи В та С.

Чорний кунжут, крім того, завдяки неочищенності містить харчові волокна, які благотворно впливають на травлення і мікрофлору кишечника.

Регулярне вживання кунжуту зміцнює нервову і серцево-судинну системи. Крім того, кунжут покращує стан шкіри, волосся і нігтів, за що його особливо цінують всі, хто стежить за своєю зовнішністю.

Кунжут погано підходить для схуднення / фото pixabay.com

Кунжут - користь і шкода

Позитивний вплив кунжуту на організм доведено медициною, проте в низці випадків він може і нашкодити.

Багатство насіння мінералами може зіграти злий жарт з людьми, які страждають від каменів у нирках і сечовому міхурі. Протипоказаннями до вживання кунжуту також є порушення мінерального обміну, гіперкальціємія та індивідуальна непереносимість продукту.

Крім того, важливо пам'ятати, що кунжут – калорійний продукт, адже майже 50% його складу – рослинні жири. 100 г насіння містять близько 550 ккал, тож як продукт для схуднення кунжут не ефективний. Його з особливою обережністю слід вживати тим, хто прагне позбутися зайвих кілограмів.

Дієтологи рекомендують знати міру у вживанні кунжуту, і не вживати понад 40 г в день. Олію кунжуту можна використовувати як добавку для страв і салатів, хоча з точки зору живлення організму вона менш цінна, ніж насіння.

В наших краях кунжут активно застосовується у не найкориснішій їжі - як приправа для випічки, а також при виробництві східних солодощів.