Коронавірусна інфекція може провокувати зміни в головному мозку, що впливають на нюх і почуття смаку.
До такого висновку прийшли вчені Оксфордського університету, результати їх дослідження поки що опубліковані як препринт на сайті MedRxiv.
Зазначається, що існують серйозні свідчення зв'язку COVID-19 з патологіями мозку. Більшість досліджень на цю тему зосереджені навколо середніх і важких випадків коронавірусної хвороби. Але питання впливу коронавірусу на мозок в більш легких випадках залишається майже невивченим.
Вчені звернулися до даних біобанку Великої Британії - до початку пандемії він провів сканування мозку у більш ніж 40 тисяч осіб. У 2021 кілька сотень учасників сканування були запрошені на повторне дослідження. Фахівці проаналізували дані 782 учасників, 394 з них перенесли коронавірусну інфекцію.
Читайте такожЛяшко пояснив, як Україна готується до можливої появи "індійського" штаму коронавірусу
Вчені встановили значні ефекти COVID-19 - у перехворілих зменшилася кількість сірої речовини в лімбічних областях кори головного мозку, пов'язаних з нюховою і смаковою системами.
Раніше лікарі відзначали, що у пацієнтів з коронавірусом можуть виникати депресивні і тривожні стани, а після одужання є ймовірність Депресії навіть у тих, у кого її раніше не було.