Євген Комаровський пояснив, як правильно витягувати скалки / Скріншот

Кандидат медичних наук – педіатр Євген Комаровський, поділився, як правильно витягнути скалку з пальця.

Для того, щоб витягти скалку, варто використовувати пінцет, медичну голку (та, яка на шприці) чи нігті, поділився медик на своїй сторінці в Instagram.

Лікар підкреслив, що предмети, які використовують під час вилучення скалок, мають бути стерильними. Їх можна продезінфікувати спиртом чи розчином йоду. Предмети також можна потримати над полум'ям або опустити в окріп.

Відео дня

Як позбутися скалки – поради від доктора Комаровського:

  • Скалку має витягувати той, у кого менше всіх тремтять руки;
  • Має бути нормальне освітлення. Під рукою має бути все, що знадобиться для видалення скалки;
  • Якщо є дрібні скалки – використовуйте збільшувальне скло;
  • Якщо скалка стирчить з рани – видаліть її, а потім все обробіть (промийте, намильте, протріть спиртовим розчином йоду). Оптимальний варіант – налити на рану розчин, призначений для дезінфекції;
  • Скалку, яка стирчить, потрібно витягувати під тим же кутом, під яким вона увійшла в шкіру;
  • Якщо скалка повністю увійшла в шкіру – звільніть її кінчик, а потім дістаньте продезінфікованими нігтями чи пінцетом;
  • Перед тим, як звільняти кінчик скалки голкою, опустіть пошкоджене місце в теплу воду й протримайте там протягом декількох хвилин;
  • Обробіть рану – заклейте бактерицидним лейкопластиром.

"...Якщо ви не можете видалити скалку – це однозначний привід для звернення за медичною допомогою. Перед тим, як вирушати до лікаря, скористайтеся дезінфікувальним розчином чи спиртовим розчином йоду й накрийте скалку бактерицидним пластиром", – порадив лікар.

Євген Комаровський є одним з найвідоміших лікарів України. Комаровський народився в Харкові 15 жовтня 1960 року, закінчив Харківський медичний інститут.

Працював у Харківській обласній дитячій інфекційній лікарні, був лікарем у реанімації. Пізніше керував інфекційним відділенням медзакладу.

Потім Комаровський консультував пацієнтів у приватній клініці. У 2006 році лікар відкрив свою клініку.

Медик також веде передачу "Школа доктора Комаровського". У лікаря є канал в YouTube під назвою "Доктор Комаровский", на нього підписані понад 3 млн користувачів.

Вас можуть зацікавити такі новини: