Зрештою, має значення, який приклад ставлення до своїх грудей подавала мама / фото Sasha Pervushkina / Sancha Karsakova

Анна Римаренко, практикуючий психолог, вважає ставлення жінки до власного бюсту індикатором її самооцінки, прийняття своєї жіночності та сексуальності.

Приклад. Дівчина всюди виставляє свої груди напоказ: має величезне декольте, одягає маєчки, які просвічуються, пише Сегодня Lifestyle.

"І припускається помилки: акцент на сексуальності не викликає в чоловікові бажання піклуватися про жінку, — пояснює Анна Римаренко. — Все, чого він прагне, — наблизитися, оволодіти. А що буде далі — нецікаво. До того ж, відверте вбрання в недоречних ситуаціях — ознака страху самотності та низької самооцінки. Дівчині здається, що тільки тілом вона може привернути чоловіка, от і потрібно його одразу пред'являти. Що поробиш, стереотип "великі груди — успішна жінка" активно підтримується у нашій культурі. А якщо гени наділили маленьким розміром, є велика спокуса списати на це всі свої невдачі в особистих стосунках".

Відео дня

Читайте такожЕксперт пояснила, чому чоловік не хоче сексу

Перші мислеформи кшталт "мої груди та тіло нікуди не годяться" оселяються в жіночій голові задовго до появи самих грудей і навіть самої жінки. Світлана Ройз, психолог, член Європейської психотерапевтичної ліги, вважає, що вони можуть переходити від бабусі до онуки по материнській лінії.

Крім генетики, мають значення, на перший погляд, дрібниці. Наприклад, чи панував серед іграшок дівчинки культ Барбі, Братц й інших ляльок з грудьми, які стирчать, тонкою талією і широкими стегнами. І якщо з ними в дитячій кімнаті був перебір, можливо, в майбутньому саме ці неіснуючі в природі пропорції можуть стати для дівчинки ідеалом жіночності й зразком для порівняння із собою.

Зрештою, має значення, який приклад ставлення до своїх грудей подавала мама: чи була ними хронічно незадоволена, чи вчила себе любити, хвалити і носити красиву білизну. Чи говорив леді компліменти найважливіший чоловік — її тато? Основи самооцінки формуються в сім'ї. Тому на етапі перетворення дівчинки на дівчину батькам важливо підтримати перші прояви її сексуальності, зі смаком підібрати новий гардероб, віддати на танці або курси стилю.

До речі, перший бюстгальтер, як і перший чоловік, має величезне значення в житті жінки. Важливо, щоб він був зручним, не позбавленим елегантності та з'явився в гардеробі дівчинки вчасно: не занадто пізно, коли всі вже мають, а в неї його немає, і не занадто рано, коли ще нічого не проклюнулося.

Є одна особливість більшості наших жінок незалежно від віку — любов до бюстгальтерів з ефектом push up. На міжнародних конференціях з фітингу (майстерності підбору білизни) західні фахівці дивуються цьому слов'янському феномену. В Європі хіти продажів — бюсти з м'якою чашкою, що окреслюють природні форми грудей. А у нас на них попит низький: прагнення виглядати жіночною та сексуальною — наше все.

На думку Світлани Ройз, дами з пишним бюстом зазвичай подобаються чоловікам, які підсвідомо прагнуть повернутися в оральну фазу свого розвитку. Такі шукають у жінці материнську енергію, прагнуть знову "побути у грудях", відчути спокій та безпеку. Ну і потім, це ж так еротично! На грудях розташована колосальна кількість чутливих рецепторів, що беруть участь у процесі статевого збудження. Деяким жінкам для досягнення оргазму досить енергійного масажу умілими руками еректильної тканини під сосками. Але розмір грудей та їхня чутливість ніяк не пов'язані між собою. Більше того: є припущення, що маленькі груди, в силу більш щільної концентрації нервових закінчень, навіть більш чутливі, ніж великі.