Сімейні сварки небезпечніше розлучень / фото pixabay.com

У довгостроковій перспективі для здоров'я сімейні сварки набагато небезпечніші, ніж наслідки розлучення. Це змушує засумніватися у впливі так званого синдрому розбитого серця.

Такого несподіваного висновку дійшли психологи з Університету Техасу, повідомляє MedikForum.

Зокрема, подібного роду родинні сварки підвищують ризик інсультів, болю у спині й головного болю. А ось розставання з чоловіком або просто коханим не завдає потужного удару по здоров'ю. Можливо, тому, що це одноразова подія, а не стрес, який триває місяцями й роками.

Відео дня

Читайте такожЕксперти назвали хвороби, які можна "вилікувати" сексом

Вчені з Техасу спостерігали за 2 тис. 802 людьми протягом двох десятків років. Всі вони детально розповідали про своє здоров'я, а також сімейні романтичні стосунки. У них запитували про те, як часто родичі критикують їх, і якою мірою вони можуть покластися на рідних при будь-яких неприємних ситуаціях. Дослідників цікавила кількість сімейних сварок з чоловіками або партнерами, а також їхнє ставлення один до одного. Загальний рівень здоров'я оцінювався за низкою хронічних хвороб і станів. Втім, у звіті не повідомляється, які саме хвороби увійшли до цього рейтингу. Але йдеться, що рівень здоров'я визначався за п'ятибальною шкалою від дуже поганого до прекрасного.

Встановлено прямий зв'язок між постійними сімейними сварками й різким погіршенням здоров'я протягом наступних 10 років. А ось такого зв'язку між розставанням з коханим партнером або чоловіком і наступним різким погіршенням здоров'я виявлено не було. Це змушує засумніватися у впливі так званого синдрому розбитого серця.