Чому відбувається перекрут яєчка / фото pixabay.com

Перекрут яєчка відбувається через поворот сім'яного канатика. Патологія відноситься до групи захворювань, які формують синдром гострої мошонки (дуже небезпечний стан), і вимагає негайного втручання лікаря.

Чим раніше пацієнт звернеться до фахівця при розвитку перекруту сім'яного канатика, тим вища  ймовірність збереження яєчка, пише "Здоров'я 24".

По суті, це захворювання є реакцією на сильне скорочення м'яза, що піднімає яєчко, в результаті чого відбувається спіралеподібне закручування судинно-нервового пучка.

Відео дня

Це швидко позначається на кровопостачанні яєчка і може призвести до його повного некрозу (відмирання). Крім того, зазвичай у процес втягується сім'явивідна протока, а це загрожує в кінцевому підсумку застійними явищами в мошонці.

Читайте такожТоп-3 секс-пози для запаморочливого оргазму (фото 18+)

Причини перекруту яєчка

Основною причиною сильного скорочення м'яза, що піднімає яєчко, є недосконалість іннервації (недостатність нервів у м'язах) і структури сполучної тканини, що спостерігається зазвичай у дітей і підлітків.

Крім того, розвиток перекруту сім'яного канатика може стати реакцією на травму, переохолодження або сильний нервовий стрес.

Симптоми перекруту яєчка

Больовий синдром. Біль зазвичай характеризується як інтенсивний і тільки з одного боку мошонки. Дотик до яєчка викликає посилення больового синдрому.

Набряклість. Виражений набряк може поширюватися на всю ділянку мошонки, зачіпаючи навколишні здорові тканини.

Почервоніння. Сильна гіперемія (почервоніння) спостерігається на всій поверхні мошонки, особливо відбиваючись у зоні локалізації перекруту сім'яного канальця. Колір шкіри при цьому може змінюватись від яскраво-червоного до темно-багряного.

Появу горбка. При пальпації намацується щільна структура, яка за розмірами трохи більша від самого яєчка.

Якщо при появі первинних ознак перекруту пацієнт з тієї чи іншої причини не отримує медичної допомоги, стан може призвести до відмирання тканин. Вони можуть призвести до такого небезпечного стану, як гангрена мошонки. У такому випадку необхідно видалення органів мошонки, що призводить до еректильної дисфункції та безпліддя.

Лікування перекруту яєчка

Терапія такого стану проводиться тільки шляхом оперативного втручання. У процесі операції лікар оцінює життєздатність яєчка, після чого приймає рішення про можливість його збереження. Якщо орган життєздатний, проводять розкручування судинно-нервового пучка з подальшим зменшенням тканин.