Психолог розповіла про репродуктивне насильство / фото ua.depositphotos.com

"... А хто ж тобі склянку води подасть, вже 35, а діток то немає..." - кожен хоча б раз у житті чув цю фразу. Як ніби єдина причина для народження дітей - це склянка води в старості.

Раніше склянка води була частиною ритуалу прощання. Її ставили біля голови вмираючого, щоб душа вимилася і пішла. Він символізував милосердя, рішення бути поруч з людиною в його останні години, пише психолог Юлія Медведєва на своїй сторінці в Instagram.

Читайте такожВчені заявили, що агресивність батька впливає на стать майбутньої дитини

Відео дня

З роками ця фраза стала символом репродуктивного насильства. Це як би вказівка народити дитину, не залежно від того хочуть люди цього чи ні. А ще це пряма установка дитині - "Ти мені винен!", "Ти живеш заради мене!".

"Звучить не радісно правда? Коли людина по суті без своєї згоди зобов'язана забезпечувати потреби іншої (хоч і близької) людини. Діти ж не в курсі, що їм з дитинства наказана роль доглядальниці, медсестри, психолога, соціального працівника і багато кого ще в одному флаконі за фактом того, що батьки рано чи пізно постаріють", - поділилася своїми думками експерт.

За словами психолога, в таких питаннях ми звикли покладатися на соціальні правила, і стаємо заручниками стереотипу про "склянку води". Найняти доглядальницю - соромно. Влаштувати літнього родича в будинок престарілих - значить кинути. Звідси вічні конфлікти поколінь, дратівливість, капризи, гордість, протести і агресія – відкрита і пасивна.

"Що ж з усім ці робити? По-перше, перестати нав'язувати один одному соціальні стереотипи. По-друге, усвідомити, що необов'язково все звалювати на свої плечі, визначити межі своїх можливостей, і делегувати завдання фахівцям. Важливо залишатися в ресурсі, щоб мати можливість допомогти близькій вам людині", - радить психолог.

Раніше Медведєва назвала топ-7 неочевидних ознак зради.

Вас також можуть зацікавити новини: