Як тривожність заважає відносинам і як від неї позбутися / фото ua.depositphotos.com

Тривожність - один з популярних психологічних термінів, що означає здатність переживати з найменшого приводу. Хронічне занепокоєння, супроводжуване страхом, зневірою, нападами паніки, заволодіває думками і проникає в усі сфери життя, заважаючи працювати, радіти, міркувати, розв'язувати побутові питання і, звичайно, будувати стосунки.

На думку фахівців, тривожність - насторожуюча проблема, з якою треба боротися на початкових стадіях, поки вона не довела до депресії або неврозу, пише storinka. Тривожність, перфекціонізм, контрзалежність - все це, з точки зору психології, форми порушення прихильності.

Читайте такожГодина поставити крапку: психолог назвала основні ознаки розриву стосунків

Відео дня

"Прихильність - це тісний емоційний зв'язок між двома людьми, що характеризується взаємною увагою, чуйністю, чуйністю і бажанням підтримувати близькі стосунки протягом тривалого часу, — пояснює клінічний психолог і гіпнотерапевт Ольга Голосова. - При порушенні прихильності людина частково або повністю втрачає здатність будувати довгострокові стосунки. Розлад такого роду формується на тлі емоційного аб'юза з боку батьків або негативного досвіду з колишнім".

"У невеликих обсягах тривожність виконує захисну функцію, оберігаючи від необачних вчинків і небезпечних зв'язків, але занепокоєння в овердозах заважає початку стосунків й успішно руйнує існуючі", - говорить експерт.

Як позбутися від тривожності у стосунках

  • Тривожність руйнує довіру

Занепокоєння і безпідставні переживання туманять мозок, заважаючи зрозуміти справжні бажання — ваші і милого,, так само як і насущні проблеми. Негативні здогади і підозри підточують довіру в парі і віддаляють вас один від одного.

Що робити? Оскільки тривоги - плід уяви, відволікайте від них мозок, як тільки відчуєте, що градус занепокоєння зростає. Придумайте життєстверджуючі мантри начебто і повторюйте їх про себе, зосередившись на глибокому диханні.

Якщо вас турбує конкретна ситуація, візьміть тайм-аут на обдумування і подумки розберіть її по поличках. Звідки взялися причини для хвилювань? Коли у вас буде відповідь на це питання, поговоріть з коханим і вислухайте його доводи. Чесний діалог, на відміну від тривожності, зміцнює довіру. 

  • Тривожність нагнітає негатив

Якщо ви бачите все в чорному світлі і постійно малюєте похмурі картини майбутнього, важко розраховувати на гарний настрій. А коли доводиться замовчувати тривоги, печаль і смуток стають звичним заняттям, через що страждають стосунки не тільки з партнером, але і з друзями, колегами, близькими.

Що робити? Страхи, що циркулюють у вашій свідомості, забирають час і енергію. Шукайте джерела позитиву, щоб себе підбадьорити, використовуйте традиційні методи заспокійливої терапії: ванни з лавандою, чай з ромашкою, пустирник на ніч. 

  • Тривожність розділяє

Коли думками заволодівають страхи і печалі, спільне життя переходить у формат побутових взаємодій — ви вже ніби не пара, а співмешканці. Вигадані турботи захоплюють розум, і вам недосуг проявити до милого любов, ніжність, співчуття. Або, навпаки, тривожиться він, а ви мовчки дуєтеся на його нервозність замість того, щоб поговорити по душах.

Що робити? Коли вас захльостує хвилею хвилювань, копніть глибше у власну душу, щоб згадати, як ви любите цю людину. І якщо вам потрібні увага і підтримка, щоб відчувати себе коханою і зрозумілою, так йому і скажіть. І не забудьте вибачитися, якщо тривожність занадто захопила вас.

  • Тривожність заважає близькості

Здорова форма тривоги сигналізує "щось не так" на інтуїтивно-фізичному рівні. Тривога за ближнього велить діяти. Через нездорову тривожність ви постійно відчуваєте камінь на серці і тяжкість на душі, що змушує страждати через те, що не представляє небезпеки, і уникати того, що може принести задоволення.

Що робити? Неприємні думки не потрібно ігнорувати, і не треба на них зациклюватися. Практикуйтеся в раціоналізації, прикидаючи гірші розклади: що буде, якщо ваш страх втілиться в життя, і які наслідки за собою спричинить. Теплий погляд, ніжний дотик, сон обійнявшись — випробувані ліки від тривожності.

  • Тривожність позбавляє радості

Радість безпосередньо пов'язана з відчуттям безпеки і свободи. Негативні думки і страхи позбавляють ваші стосунки посмішок і, в принципі, щастя.

Що робити? Як би глибоко ви не загрузли в своїх заворушеннях, не варто ставитися до них занадто серйозно. Підключіть почуття гумору, щоб подолати тривожність. Згадайте, як вам буває весело удвох - жартуєте, дуріть, смійтеся! Радість лікує душу і заспокоює розум, що життєво важливо для здорових відносин.

І не забувайте: особисте звернення до фахівця полегшить завдання, але можна спробувати перемогти проблему самостійно.

Раніше, як писав УНІАН, психолог розповіла про ознаки аб'юзивных відносин.

Вас також можуть зацікавити новини: