Кожна жінка народжується з індивідуальною, генетично закладеною кількістю яйцеклітин \ newsru.co.il

Фертильність — це здатність жінки завагітніти природним шляхом, виносити і народити здорову дитину. Фертильність напряму пов'язана з овуляцією, під час якої організм жінки готується до запліднення.

З віком кількість овуляторних циклів зменшується на тлі виснаження оваріального резерву. Водночас знижується якість жіночих статевих клітин яйцеклітин, а отже і шанси завагітніти природним шляхом. Організм жінки влаштований так, що в пік репродуктивних можливостей (до 30 років), він витрачає найкращі клітини, залишаючи клітини невисокої якості або клітини з генетичними помилками на потім, пише nashamama.

Кожна жінка народжується з індивідуальною, генетично закладеною кількістю яйцеклітин. Це і є оваріальний резерв. У проміжку між закінченням поточної менструації і до початку наступного овуляторного циклу в нормі в яєчниках дозріває від 10 до 25 фолікулів. До овуляції доходить одна яйцеклітина, рідко — дві. Водночас сумарно щомісяця жінка втрачає близько 1000 фолікулів, які не доходять до стадії дозрівання.

Відео дня

Читайте такожСтало відомо, чи шкідливі гормональні контрацептиви для здоров'я жінки

Після 35 років кількість яйцеклітин, тобто оваріальний резерв, починає природним чином зменшуватися. У 37-40 років в яєчниках жінки дітородного віку налічується в середньому близько 25 тис. яйцеклітин. Це приблизно 1% від початкової кількості. Збільшити кількість яйцеклітин неможливо, вплинути на їхню якість також проблематично.

Таким чином, вік жінки:

- погіршує якість яйцеклітин, здатних до дозрівання і овуляції;

- знижує загальний запас яйцеклітин;

- підвищує ризик викидня і розвиток генетичних захворювань у дитини (наприклад, синдром Дауна);

- виснажує загальний рівень здоров'я для успішного виношування вагітності.

Вважається, що у пари є проблеми з репродуктивним здоров'ям, якщо вагітність не настає протягом року активного статевого життя без використання контрацептивів до 35 років. Після 35 років — по закінченню 6 місяців. Під активним статевим життям мається на увазі 2-3 статевих акти щотижня.

Вас також можуть зацікавити новини: