Рак грудей симптоми / фото ua.depositphotos.com

20 жовтня в Україні відзначається День боротьби з раком молочної залози. На честь свята УНІАН розповів детальніше про це смертельно небезпечне і підступне захворювання. В Україні це найчастіший вид онкології у жінок. Своєчасна діагностика може врятувати життя, тому жінкам бажано робити профілактичне УЗД молочної залози хоча б раз на рік.

Симптоми раку грудей

Симптоми раку молочної залози відрізняються залежно від стадії. На жаль, на ранніх стадіях рак зазвичай не проявляє себе і виявляється випадково. Перераховуємо найпоширеніші симптоми.

  • Відчуття розпирання, свербіж і дискомфорт у грудях і сосках - не дуже поширений, але тривожний симптом.
  • Підозрілі виділення з сосків, зазвичай кров'янисті.
  • Западини, тріщини і нерівність на грудях, які з'являються через зростання пухлини.
  • Зміна кольору шкіри і ореолів сосків.
  • Асиметрія однієї з молочних залоз може вказувати на наявність пухлини.
  • Збільшення лімфатичних вузлів в пахвах - частий "супутник" раку. Нерідко саме по збільшеним вузлам жінки знаходять у себе пухлину.

Фактори ризику розвитку раку грудей

  • Спадковість - головний фактор ризику розвитку онкології. Якщо таке захворювання було у родичок, рекомендується регулярно проходити огляд у мамолога.
  • Наявність генетичної мутації BRCA підвищує ризик розвитку раку грудей. Здати кров на мутацію цього гена можна в онкоцентрах.
  • Вік старше 40 років. У період менопаузи в організмі відбуваються серйозні гормональні зміни, що підвищує ризик розвитку онкології.
  • Ранній початок менструації (перша менструація до 12 років).
  • Пізні перші пологи або відсутність пологів.
  • Куріння підвищує ризик онкології.
  • Зайва вага і цукровий діабет - ще одні фактори ризику.

Діагностика раку грудей - як визначити пухлину на УЗД

Онкологію грудей можна визначити на звичайному УЗД молочних залоз. У жінки із захворюванням при ультразвуковому обстеженні лікар виявляє нечітку і неоднорідну пухлину. Природу утворення (доброякісна або злоякісна пухлина) встановити по УЗД не можна. Для цього пацієнтку додатково направляють на біопсію або МРТ.

Відео дня

Жінку старше 40 років замість УЗД можуть направити на мамографія. Цей метод дозволяє виявити пухлину на ранніх стадіях.

Намацати у себе пухлина можна самостійно при пальпації. Якщо в грудях відчувається невеликий щільний клубок - негайно записуйтеся на діагностику. Однак виявити пухлину самостійно зазвичай вдається вже на пізніх стадіях.

Стадії раку молочної залози і лікування

Лікування захворювання і його ефективність залежить від стадії розвитку пухлини.

  1. 1 стадія - розмір пухлини менше 2 см, лімфатичні вузли не уражені, метастази відсутні. Якщо вдалося виявити рак на такій стадії, то ефективність лікування складе майже 100%. На цій стадії пухлина видаляється з частиною молочної залози, проводиться хіміотерапія.
  2. 2 стадія - розмір пухлини менше 2-5 см.лімфатичні вузли збільшені, але метастаз ще немає. Виживаність на цій стадії становить приблизно 87%. Крім видалення пухлини може застосовуватися гормональна і таргетная терапія, коли пухлину руйнують препаратами.
  3. 3 стадія - пухлина розміром більше 5 см. Ракові клітини вражають лімфовузли, через що останні помітно випирають зі шкіри. Виживаність пацієнтки на цій стадії становить близько 60%.
  4. 4 стадія - з'являються множинні метастази в інших органах. Лікування важке, але все ще можливе. Пацієнтці повністю видаляють груди, а потім проводять хіміотерапію і променеву терапію.

Вас також можуть зацікавити новини: