Держава надасть підтримку закладам охорони здоров'я, які з об’єктивних причин неспроможні реалізувати ініціативу Президента Володимира Зеленського про підвищення заробітної плати медпрацівникам з коштів Програми медичних гарантій. 

Таке рішення було ухвалене після детального аналізу звернень лікарів та медичних працівників про проблеми із виплатою підвищеної заробітної плати. Про це у своєму Facebook написав заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко. 

"Ці медзаклади отримають фінансування за окремим пакетом від Національної служби здоров’я. Таке фінансування видаватиметься спочатку на півроку, кошти для цього вже закладені до програми медичних гарантій", - зазначив він

Відео дня

Водночас Тимошенко зауважив, що медзаклад, який декларує потребу в державній допомозі, буде верифікуватись МОЗ. "Щоб було чітке розуміння, куди були витрачені кошти і чому їх не вистачило на забезпечення гідної заробітної плати. Є різні приклади "господарювання" і відповідальності керівників закладів. Тому Держаудитслужба перевірятиме кожну медичну установу, яка у своїх звітах демонструватиме неспроможність виплатити нову заробітну плату", - наголосив заступник керівника ОП.

Він також додав, що вже розпочались і триватимуть перевірки за фактами примусового переведення медиків на неповну ставку. Щодо керівників, які вирішать таким чином "зекономити" бюджет лікарні, будуть ініціювати кадрові рішення.

Кирило Тимошенко також нагадав, що у 2022 році бюджет Програми медичних гарантій збільшився на 34 млрд грн у порівнянні з 2021 роком і складає понад 157 млрд грн.

Нагадаємо, днями заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко закликав лікарів та медичних працівників, яким не підвищили зарплату або примушують перейти на неповну ставку, повідомляти його про такі факти.