Вчені створили універсальну антигрипозну вакцину \ фото REUTERS

Вчені стверджують, що домоглися успіху в створенні універсальної вакцини, від усіх 20 різновидів грипу.

Вакцина, створена на основі тієї ж технології мРНК( MRNA), яка успішно застосовується в щепленнях від коронавірусу, містить елементи всіх відомих вірусів і в принципі повинна захищати навіть від нових штамів, здатних викликати пандемію, повідомляє Бі-бі-сі.

Всі нині існуючі вакцини вимагають постійного оновлення, щоб встигати за мутаціями вірусів, і навряд чи зможуть запропонувати такий же надійний захист. Поки нова вакцина була випробувана лише на лабораторних тваринах, так що попереду - клінічні випробування на людях. Однак на думку експертів, універсальна вакцина може з'явитися вже в 2024 році.

Відео дня

Як випливає з опублікованих результатів дослідження, що проводилося в США, в ході клінічних експериментів на мишах і тхорах нова вакцина показала хороші результати захисту від всіх відомих на сьогодні різновидів грипу.

Потенційно це відкриває можливості для створення універсальної вакцини, яка змогла б в принципі запобігати майбутній пандемії грипу.

Ця вакцина, що складається з двох доз, використовує ту саму технологію матриці РНК (mRNA), яку застосували компанії Pfizer, biontech і Moderna при розробці щеплень від ковіду. мРНК-це молекула, яка містить інструкцію для клітини виробляти антитіла за допомогою власних внутрішніх механізмів. Щоб успішно потрапити в клітину і не зруйнувати її, мРНК подорожує в захисній оболонці, яку називають ліпідною наночастинкою.

При цьому вакцина не обіцяє раз і назавжди покінчити з сезонним грипом, але може істотно полегшити роботу медикам, які щороку змушені змінювати формулу щеплення в надії, що вона зможе дати захист від нових штамів.

Втім, на питання Бі-бі-сі про те, чи може нова вакцина бути готова вже до цієї зими, професор нейрології університету королеви Марії Джон Оксфорд запропонував не поспішати.

"Я б не став гнати події, але хоча я не азартна людина, я б зробив ставку на те, що ми отримаємо цю вакцину до наступної зими, - заявив професор Оксфорд. - Я точно знаю, що вона з'явиться, і не можу висловити словами, яким проривом стало це дослідження. Завдяки новій технології мРНК вакцини з'явилася можливість приручити двох звірів з джунглів респіраторних захворювань - грип та ковід. І в найближчі роки це нам дуже допоможе".

Нову вакцину теж доведеться періодично оновлювати, щоб вона була ефективна проти нових штамів, проте, за словами професора Оксфорда, потенційно вона зможе врятувати багато тисяч життів.

"Погляньте на ковід, скільки людей від нього померло, і скількох потім врятували нові вакцини, - сказав він, - але ж ми часто недооцінюємо небезпеку вірусів грипу. Нам треба взятися за них, як ми взялися за ковід, і я думаю, що грип - це наступний великий звір, якого належить приборкати".

На відміну від стандартних вакцин, які несуть один або два варіанти гемаглютиніну (глікопротеїну, який присутній на поверхні вірусу грипу і є ключовим елементом механізму зараження), експериментальна вакцина містить відразу 20 варіантів цього білка в розрахунку на те, що імунна система людини в майбутньому розпізнає будь-який вірус грипу.

В ході лабораторних експериментів імунні системи піддослідних тварин розпізнавали білки гемаглютиніну і захищали організм від 18 штамів грипу А і двох штамів типу B. При цьому антитіла, виробленню яких сприяла нова вакцина, зберігалися в крові щонайменше чотири місяці після ін'єкції.

За словами дослідників, вакцина знижувала симптоми захворювання і запобігала смертельним наслідкам навіть у тих випадках, коли піддослідних тхорів заражали вірусами, елементів яких не було у вакцині.

При цьому, як підкреслює керівник дослідження Скотт Генслі з Медичної школи Перельмана при Пенсільванському університеті, універсальна вакцина не обов'язково запобігатиме зараженню.

"Ідея була в тому, щоб створити вакцину, яка давала б людям базову імунну пам'ять на різні штами грипу, - пояснив науковець. - І це могло б помітно знизити число важких випадків захворювання і смертей при черговій пандемії".

Зрозуміло, в кожній бочці меду повинна бути своя ложка дьогтю, і як пишуть рецензенти дослідження, Алісон Келвін і Дерріл Фалзарано з Саскечеванського університету в Канаді, залишаються серйозні питання до того, як оцінювати ефективність і потенційні вимоги до вакцини від майбутніх вірусів, яких поки немає в природі.

А директор Інституту глобальної охорони здоров'я при медичному центрі Маунт-Сінай в Нью-Йорку Адольфо Гарсія-Састрем підкреслює, що хоча перші результати тестування і припускають захист від усіх підвидів вірусу грипу, з точністю про це можна буде говорити лише після випробувань на групах добровольців.

Грип в Україні

Станом на кінець жовтня в Києві рівень захворюваності на грип та ГРВІ був нижче епідемічного порогу на 72,2%.

У столиці за 43-й тиждень було зареєстровано 6 тис. 578 хворих на грип та ГРВІ у тому числі і COVID-19.

Вас також можуть зацікавити новини: