Хронічна втома може бути ознакою надмірно активного імунітету / zeenews.india.com

Синдромом хронічної втоми зазвичай називають тривалий стан, в якому людина відчуває виснаження. І це відчуття не зникає після відпочинку. Крім того, можуть бути больові ефекти, проблеми із запам’ятовуванням і порушення сну.

В науковій літературі часом це явище називають міалгічним енцифаломіелітом, пише The Guardian. Нові дослідження виявили, що за появою синдрому може стояти надміру активна імунна система. При цьому допускається, що певний вірус чи хронічне захворювання може викликати такий стан.

Читайте такожПовідомлення в Facebook можуть вказувати на депресію

Відео дня

«Докази поки недостатні. Однак, є дослідження, які вказують на підвищений рівень запальних маркерів. Втім, такі аномалії спостерігаються не постійно», - сказала вчений Королівського коледжу в Лондоні Еліс Рассел.

Рассел і її колеги описали експеримент, в якому взяли участь 55 пацієнтів-добровольців з хронічним гепатитом С. Для лікування впродовж періоду від 6 до 12 місяців їм проводили ін’єкції інтерферону альфа, протеїну, який природньо виділяється в організмі і стимулює білі кров’яні тільця для провокації відповіді імунної системи. Таке лікування раніше пов’язували з виникненням синдрому хронічної втоми як побічного ефекту. Курс допоміг більшості учасників експерименту побороти гепатит. Але всі вони говорили про безпідставну втому під час лікування, яка зникла, коли ін’єкції припинилися.

Втім, через півроку після курсу у 18 учасників все одно лишився синдром хронічної втоми. Як виявилося, ще до лікування у них був підвищений рівень протеїну, пов’язаного із запальними процесами, під назвою IL10. Після чотирьох тижнів лікування рівень цього протеїну і й ще одного під назвою IL6 був у двічі вищий, ніж у тих людей, які закінчили курс без відчуття безпідставної втоми. Але після шести місяців ін’єкцій інтерферону альфа між обома групами пацієнтів не було різниці.

За словами професора Кармін Паріанте, справа в тому, що на момент виявлення синдрому хронічної втоми імунна стимуляція більше не відбувалася.

Читайте такожСекс допоможе зняти стрес: названо найкращі пози

«І саме тому ми не можемо знайти вирішальні докази активації імунітету в людей синдромом хронічної втоми», - пояснив він, додавши, що підвищена активність імунітету може викликати зміни в мозку, м’язах і метаболізмі, які призводять до виникнення відчуття втоми, хоч це й не можна сказати напевне.