Ілюстрація \ REUTERS

Група британського парламенту, що займається проблемами соціальних медіа та молоді, підготувала спільно з фахівцями Королівської спілки здоров'я населення (RSPH) доповідь з питання позитивного і негативного впливу соціальних мереж на психічне здоров'я і самопочуття дітей і молоді.

Читайте такожІнтернет-залежність пов'язана з депресією і психічними розладами - дослідження

Фахівці заявляють про зростання залежності дітей та молоді від соціальних мереж, яку, як вважають автори доповіді, необхідно визнати захворюванням і вжити всіх необхідних заходів для виправлення ситуації, передає kommersant.

Відео дня

Дослідження показують, що підлітки в середньому проводять в соцмережах 3-4 години на добу, а від цього падає тривалість і якість сну, знижується самооцінка, вони можуть стати жертвами кібербулінгу, що в деяких випадках призводить до самогубств. Крім того, у 27% дітей, які проводять три і більше годин на день в соціальних мережах, виявляються симптоми психічних розладів, в той час як серед дітей, які не користуються соцмережами, цей показник становить 12%.

Враховуючи всі зібрані дані, парламентарії заявляють, що «завданням першої необхідності є захист дітей та молоді, щоб вони були в безпеці і їхнє здоров'я не страждало, коли вони знаходяться в мережі». Парламентарі закликають британський уряд розробити перелік заходів, щоб не допустити надмірного користування соцмережами молодими людьми до 24 років. Крім того, вони закликають звернути увагу на роботу популярних соцмереж, таких як Facebook, Instagram і Twitter, які можуть завдавати «руйнівного впливу на дітей», прагнучи утримувати їх на своїх сайтах якомога довше.

Влада Великобританії вже заявляла про готовність вживати заходів проти соцмереж аж до їх блокування, якщо ті не посилять боротьбу зі шкідливим контентом, який може підштовхнути дітей і підлітків до самогубства або завдання собі каліцтв.