Таблетки містять гормони, здатні негативно впливати на зони мозку, пов'язані з емоціями / Фото: k-istine.ru

Якщо жінки в підлітковому віці приймали гормональні контрацептиви, вони в три рази частіше згодом стикаються з депресією. Таблетки містять гормони, здатні негативно впливати на зони мозку, пов'язані з емоціями.

Про це повідомляє "МедикФорум".

Читайте такожЛікарі розвінчали 5 міфів про шкоду солодощів

Відео дня

Прийом гормональних контрацептивів у підлітковому віці набагато збільшує ризик розвитку депресій, як показало дослідження канадських вчених з Університету Британської Колумбії. Вони проаналізували стан здоров'я більше 1 200 жінок. Частина з них брала контрацептиви в підлітковий період, а частина не брала. З'ясувалося, що прийом цих таблеток майже в три рази частіше приводив до розвитку депресії. У найбільш часто вживаються гормональні контрацептиви містилися і естроген для запобігання овуляцій, і прогестерон для зниження ймовірності приєднання заплідненої яйцеклітини до стінки матки.

Дослідження раніше припустили, що зміна показників цих ключових гормонів, і особливо прогестерону, впливає на зони мозку, що контролюють когнітивні функції і переробні емоції. Прийом контрацептивів в підлітковому віці, тобто в період активного розвитку мозку, може небажано вплинути на поведінку людини, як підкреслює дослідники. Отже, дівчатам підліткам, яким потрібно особливо уважно ставитися до власного інтимного життя, рекомендується користуватися іншими засобами контрацепції.

Зазначимо, що підлітковий вік - дуже важливий період розвитку мозку. Раніше в ході досліджень на тваринах було встановлено, що маніпулювання статевими гормонами, особливо в період важливих фаз розвитку мозку, негативно впливає на поведінку, причому ці зміни є незворотними.

Як повідомляв УНІАН, експерти назвали 4 ознаки поганих відносин.