Взвешивание - контроль процесса похудения / Фото: usiter.com

Встояти перед смачною їжею не так складно, якщо знати, як реагує на неї наш мозок. Ось чотири простих психологічних прийоми, які допоможуть приборкати апетит, пише elle.ua.

1. Ритуал з шоколадкою

Дослідники з Гарвардської школи бізнесу на чолі з біхевіористом Франческою Джино (Francesca Gino) провели серію експериментів, щоб з'ясувати, як різні ритуали впливають на наші відносини з їжею. В одному експерименті учасникам роздали шоколадні батончики і попросили зробити наступне: не знімаючи обгортки, розділити батончик на дві половини, потім зняти обгортку з однієї половини, з'їсти шоколадку, і повторити те ж саме з іншою половиною батончика. Інших учасників попросили з'їсти шоколад так, як їм захочеться. Потім шоколад замінили морквою. І в тому, і в іншому випадку учасники отримали помітно більше задоволення, з'ївши, завдяки ритуалу, невелику кількість їжі. «Якщо ми підключаємо ритуальну дію, будь-яка їжа (солодка або звичайна) здається нам смачнішою, і ми насолоджуємося нею довше замість того, щоб швидко ковтати», - говорить Франческа Джино. Чим частіше ви будете повторювати ритуали, тим більший ефект вони дадуть.

Відео дня

2. Думайте про хороше

Брайан Ванзинк (Brian Wansink), один з найвідоміших у світі дослідників харчової поведінки, радить: «Поганий настрій сильно впливає на те, скільки калорій в результаті ми поглинаємо. Якщо перед їжею подумки (або вголос) згадати хоча б одну радісну подію, ми з'їдаємо менше». Приклади: подякуйте за те хороше, що сталося сьогодні, поговоріть з колегою про радісну подію дня або озвучте (самому собі) надію - які гарні новини ви чекаєте завтра.

3. Чому корисно балувати себе зрідка

Фізіологи з університету Орегона попросили підлітків випити молочний коктейль і потім провели комп'ютерну томографію мозку. Центр задоволення учасників, які звикли регулярно їсти морозиво, реагував слабкіше, ніж у тих, хто робили це рідко. Висновок: як ссавці ми всі від природи схильні віддавати перевагу висококалорійній їжі, але чим частіше ми дозволяємо собі смакоту, тим менше задоволення від неї отримуємо. У підсумку з часом мозок вимагає ще більш калорійну їжу, або збільшення її кількості.

4. Їжте ласощі... подумки

В дослідженні професора психології Університету Карнегі-Меллон Кейрі Морведж (Carey K. Morewedge) та її колег було зроблено дивовижне відкриття. Якщо подумки уявити, як ви їсте шоколад, тістечка або будь-яку іншу улюблену їжу, непоборне, здавалося б, бажання поласувати ними в реальності зникає. При цьому необхідно уявляти собі ласощі у великих кількостях - тобто, наприклад, з'їсти в уяві не один шматок шоколадного торта, а десять поспіль.