Ілюстрація / REUTERS

Країни по-різному підійшли до проблеми проведення тестів на новий коронавірус. І в одних розуміння необхідності розробити засоби для діагностики й створити значні запаси з'явилося раніше, ніж в інших.

Про це пише The Guardian, наводячи список країн, які найкраще наразі впоралися із завданням діагностики COVID-19, а також пояснюючи, як їм це вдалося.

Перший в списку - Китай. У нього був досвід з епідемією SARS на початку 21-го століття. Зважаючи на це, а також на те, що пандемія COVID-19 почалася саме на китайській території, напевне, не дивно, що Пекін просунувся вперед у проведенні тестів у порівнянні з іншими країнами. Станом на кінець березня він провів понад 320 тисяч тестів.

Відео дня

Читайте такожNewsweek: Як беруть аналіз на COVID-19? Приємного мало

Один із найперших засобів для цього був розроблений в материковому Китаї Центром контролю й профілактики захворювань. Деталі про інструмент були опубліковані на сайті ВООЗ 24 січня, незадовго до запровадження карантину в місті Ухань.

Команда з Гонконга, яка допомогла виявили SARS, працювала також над розробкою власного тесту.

"Оскільки ми пройшли через всі ці події в минулому, ми знаємо, наскільки важливо мати робочі засоби діагностики", - сказав Лео Пон, який очолює команду.

"Саме тому ми намагалися завершити роботу якомога швидше", - додав він.

Будучи одним з найбільших хімічних виробників у світі, Китай був здатен дуже швидко запустити виробництво тестів.

Друга в списку - Німеччина. Її готовності частково допомогло визнання факту, що коронавірус, швидше за все, стане глобальною проблемою. В той час, як більшість країн не дуже поспішали оновлювати свої плани готовності до пандемій, на початку січня вчений в Берліні на ім'я Олферт Ландт вказав на подібність COVID-19 до SARS і наголосив на тому, що засоби діагностики будуть потрібні.

Читайте такожНімеччина почала приймати хворих коронавірусом з Італії

Не маючи в розпорядженні генетичного зразка нового коронавірусу, Ландт і його компанія розробили перший тест на основі SARS й інших відомих коронавірусів. Протокол його роботи був опублікований ВООЗ 17 січня, до появи китайського тесту. До кінця лютого Ландт виготовив 4 мільйони тестів і продовжував їхнє виробництво в темпі 1,5 мільйона на тиждень. Маючи в розпорядженні масове виробництво засобів діагностики, Німеччина від початку почала політку масового тестування. Таким чином, вона змогла проводити 12 тисяч перевірок на коронавірус щоденно.

Третя в списку The Guardian - Південна Корея. Її видання називає найбільш агресивною в питанні діагностики. Чиновники системи охорони здоров'я в Сеулі швидко засвоїли урок Уханя, зрозумівши, що коронавірус дуже заразний і може поширюватися на великі території.

Південна Корея зробила пріоритетом виявлення й ізоляцію людей з позитивними результатами тестів на COVID-19. Вона наростила можливості для проведення 15 тисяч перевірок на день. До цього часу Сеул провів більше 300 тисяч тестів безкоштовно. Ця цифра включає перевірки за допомогою мобільних станцій.

Читайте такожScience: Південна Корея швидко позбувається коронавірусу, але в чому секрет?

Ісландія теж впоралася з завданням діагностики. Будучи маленькою і відносно заможною, країна мала низку переваг. Це дозволило їй перевірити на наявність COVID-19 більшу частину свого населення, ніж будь-кому іншому у світі.

Замикає список Італія, яка серед найбільш постраждалих в Європі від коронавірусу. Після Німеччини вона провела найбільше тестів - 200 тисяч. Ця цифра включає перевірку 3 тисяч мешканців містечка Во поблизу Венеції в рамках пілотного проекту, метою якого було перевірити, чи тестування цілої громади може допомогти сповільнити поширення хвороби.

Читайте такожВ Італії значно збільшилась кількість смертей від коронавірусу (відео)

Італія показала, наскільки масове проведення тестів може бути політично суперечливим. Прем'єр-міністр країни Джузеппе Конте спочатку пов'язував високий показник випадків зараження в країні політикою тестування навіть людей без симптомів.

"Ми були першими, хто створив найбільш ретельний і точний контроль", - сказав Конте по телебаченню, додавши, що "у нас більше заражених, бо ми проводимо більше тестів".

Як виявилося, тести були точним попередженням про насування тяжкої ситуації в країні.