www.afs.org

Зокрема, з'ясувалося, що жителі країн з більш індивідуалістської культурою частіше посміхаються в суспільстві, а з більш колективістською культурою - у самоті. Результати дослідження опубліковані в Journal of Nonverbal Behavior, передає N+1.

Вирази обличчя при базових емоціях мають спільні риси у всіх людей. При цьому в різних культурах існують свої неписані правила щодо того, наскільки виразно можна демонструвати емоції мімікою залежно від обставин.

Читайте такожВчені спростували постулат про те, що настрій людини залежить від виразу його обличчя

Відео дня

Співробітники Піттсбурзького університету і компанії Affectiva, які розробляють системи розпізнавання емоцій, зібрали відеозаписи виразів обличчя у понад 740 тисяч жителів 12 країн світу під час перегляду телереклами в домашніх умовах і в лабораторії.

Країни учасників суттєво відрізнялися за рівнем індивідуалізму і колективізму (дослідники користувалися індексами індивідуалізму Хофстеда, найвищим серед включених країн він був у США і Великобританії, найнижчим - у Колумбії і Перу, в середині списку перебували Росія і Бразилія).

Читайте такожЕмоційний зв'язок з батьками допомагає дітям досягти успіху - дослідження

За допомогою спеціально створених алгоритмів вчені визначали вираженість двох емоційно протилежних мімічних дій: усмішки і насупленості.

З'ясувалося, що незалежно від інших факторів жінки частіше за чоловіків демонстрували обидва вирази обличчя, причому частка посмішок у жіночій міміці була вище, ніж чоловічий. Статеві відмінності в частоті насупленості виявилися більш вираженими в індивідуалістичних країнах.

Читайте такожБотокс впливає на здатність співчувати і розуміти емоції співрозмовника - дослідження

Також незалежно від інших факторів (незнайомих умов, присутності інших людей) в лабораторії учасники насуплювалися частіше, ніж вдома. Основним ефектом високого індексу індивідуалізму країни проживання виявилося частіше насуплення брів у будь-яких умовах.