medscape.com

Цей ген — FADS1 — відповідає за вироблення поліненасичених жирних кислот, і у різних людей здатність до продукування цих кислот різна, пише EurekAlert!. Якщо в процесі виробництва таких кислот (а це, наприклад, омега-3 і омега-6) відбуваються порушення — згідно з дослідженнями, це підвищує ризик розвитку, наприклад, певних типів раку, запальних захворювань, порушення метаболізму.

Читайте такожВчені Швеції заявляють, що готові до редагування геномів людських ембріонів

Фахівці зі Швеції з'ясували, що ген FADS1 з'явився близько 6 мільйонів років тому. Цей ген є тільки у людей і шимпанзе, і, оскільки поліненасичені кислоти вкрай важливі для розвитку мозку, можливо, саме через FADS1 люди так успішно еволюціонували. Близько 300 тисяч років тому в FADS1 відбулася мутація, завдяки якій «робота» гена у виробництві кислот стала ще більш ефективною — що і дало людині перевагу.

Відео дня

Раніше люди споживали достатню кількість кислот, як омега-3, так і омега-6, отримуючи їх з м'яса, яєць, овочів і риби. Зараз раціон людини змінився у бік надлишку омега-6-полиненасиченої кислоти, і, за словами Гангу Пана (Gang Pan), одного з автора публікації в журналі Nucleic Acids Research, перевага перетворилася на недолік. Мутації в гені FADS1 впливають на рівень холестерину, корисних жирів, цукру, можуть підвищувати ризик розвитку алергії, ревматизму, запальних хвороб кишечнику та інших захворювань. Можливо, заявив Клаес Ваделіус (Claes Wadelius), професор Уппсальського університету і головний автор дослідження, це допоможе розробити таргетну терапію для деяких з цих патологій.