Вірус можна взяти під контроль, навіть якщо у лише у третини людей у суспільстві з'явився імунітет / УНІАН

Пандемія коронавірусу в США триває вже шість місяців. Тож люди намагаються уявити собі, як вона може нарешті скінчитися. В регіонах, які найбільше постраждали на ранніх етапах поширення COVID-19, кількість нових випадків скорочується. Тож на цьому тлі увага до терміну "колективний імунітет" стає дедалі більшою.

Читайте також"Це як торнадо з хвостом": у ВООЗ спрогнозували, коли може настати пік смертності від коронавірусуІдея, що громада може набути такий імунітет і бути захищеною від хвороби або ж не набути і зіштовхнутися з новими спалахами, дуже приваблива. Навіть імунологи, які добре розбираються у питанні, схильні говорити про щось подібне. Але колективний імунітет - це досить широке поняття.

Про це на сторінках Washington Post пише професор епідеміології Школи охорони здоров'я в Університеті Джона Хопкінса Джастін Лесслер. Він пояснює, що таким імунітетом називають будь-яке скорочення в ефективності поширення коронавірусу. Зазвичай це відбувається тому, що в громаді стає більше людей, чий організм набув захист від хвороби. Іншими словами, імунітет різних людей допомагає контролювати хворобу.

Відео дня

Щоб краще зрозуміти, як це працює, можна уявити, як набутий природний захист впливає на поширення вірусу. Відомо, що в середньому один пацієнт передає COVID-19 ще трьом людям, поки хворіє сам. А тепер можна уявити, що станеться, якщо у двох з них буде імунітет. Таким чином, передача коронавірусу торкнеться лише одну людину. Якщо у громаді більше людей, чий організм навчився боротися з інфекцією, люди не зможуть заражати інших. Тож коронавірус почне вимирати.

Читайте такожScience: Коронавірус здатен "вимикати" важливу частину імунної системиКоли люди говорять про колективний імунітет, вони зазвичай мають на увазі саме такий щит від хвороби. Це важливе явище. Тому що якщо громади будуть захищені від передачі COVID-19 зовні, нові випадки захворювання не будуть провокувати великі спалахи. Таким чином, громади набувають спільний "імунітет" від коронавірусу, хоча окремі люди все ще лишаються уразливими до нього. Але за таких умов всі можуть сміливо повернутися до звичного життя.

Але автор наголошує, що такий магічний імунний "щит", який змусить коронавірус вимерти на локальному рівні, не обов'язковий. І навіть нижчі рівні імунітету можуть зробити життя кращим для всіх. По-суті всі заходи боротьби з інфекцією: від масок до закриття ресторанів, - мають одну мету, а саме скоротити контакти з вірусом. Щоб один заражений пацієнт в середньому заражав менше однієї людини.

Щоб добитися цього, всьому суспільству на початку пандемії потрібно було обов'язково носити маски, закрити школи і відмовитися від походів у ресторани. Але тепер уявіть, що третина населення вже має імунітет, одужавши від COVID-19. Завдяки цьому передача інфекції в громаді скорочується на 33%. Тож тепер можна відкрити, наприклад, школи.

Читайте такожNew York Times: COVID-19 шкодить чоловікам більше, вчені з'ясували причинуВигоди від поступового накопичення колективного імунітету вході пандемії означають, що контролювати хворобу стане легше. Профілактичні заходи, які не змогли стримати інфекцію на початку її поширення, можуть бути ефективними, коли у 20-30% населення буде імунітет. Міста на зразок Нью-Йорка, які сильно постраждали  навесні, швидше за все, легше переживуть наступні хвилі COVID-19. Хоча вони не будуть повністю захищеними від них.

Але здатність колективного імунітету того чи іншого рівня придушити поширення коронавірусу буде залежати від контексту. Якщо ситуація зміниться через сезонні фактори чи поведінку людей, імунітету може не вистачити, щоб стримати посилення пандемії. Тож COVID-19 знову може стати дуже масштабною проблемою.

Це означає, що потрібно бути дуже обережним і не оголошувати передчасно кінець епідемії в конкретній місцевості через скорочення випадків зараження. Рівень імунітету, який здатен стримати вірус влітку, може не впоратися із завданням взимку. Також якщо заходи профілактики будуть скасовані або люди стануть менш обережними, громада, в якій коронавірус поступово вимирав, може знову стати ідеальним місцем для нового спалаху.

Яка ситуація з коронавірусом 27 серпня?