Як правильно засмагати / ru.depositphotos.com

Для багатьох з нас поїздка на озеро, річку або море - синонім до фрази "вдалий відпочинок". Проте, вікенд не повинен перетворитися на свято легковажності по відношенню до власного тіла. Для того, щоб сонячні промені принесли тільки позитивні емоції і бажаний результат, дотримуйтесь кілька простих рекомендацій.

Правила рівної засмаги і підготовка до неї

Рівна і безпечна засмага / ru.depositphotos.com

Перед тим, як їхати у відпустку, пропийте бета-каротин. Цей вітамін сприятливо впливає на шкіру, допомагає їй отримати потрібний відтінок і знижує чутливість шкіри до УФ-променів. Той, хто приймає "сонячний вітамін"‎, може перебувати на сонці довше.

За кілька днів до пляжного сезону почніть скрабувати шкіру, приймати сольові ванни і пити необхідну кількість води. Так ви зможете відлущити ороговілі частинки дерми, звільняючи місце для рівної засмаги і підвищите загальний тонус. Для того, щоб розрахувати денну норму води в мілілітрах, помножте свою вагу на 30.

Відео дня

Засоби для засмаги - як наносити

Як наносити спрей для засмаги / ru.depositphotos.com

Читайте такожЖінкам дітородного віку хочуть заборонити алкогольДерматологи рекомендують використовувати креми і спреї з SPF фільтрами кожні 2 години. Існує "золоте правило"‎, згідно з яким на кожен квадратний сантиметр тіла потрібно наносити 2 мг засобу. (Підказка: це ⅓ чайної ложки).

Згодом ви звикнете і зможете розраховувати кількість крему без мірника, але спочатку - краще більше, ніж менше.

Рада про те, що оновлювати шар крему потрібно кожні 2 години - правило з нюансами. Наприклад, якщо ви загоряєте під палючим сонцем, то проміжок скорочується. Після купання також варто повністю витертися рушником і знову нанести захисний засіб. Навіть якщо на ньому написано "waterproof"‎, це не гарантія. Регулярне занурення у воду, будь то хлорована в басейні або солона в морі, знижує дієвість крему від засмаги. До того ж, вода завжди діє, як лінза, "притягаючи" сонячні промені.

Правила безпечної засмаги - коли йти на пляж

Правила безпечної засмаги / ru.depositphotos.com

Незважаючи на всілякі заборони онкологів, щоліта ми бачимо сотні людей, що засмагають в будь-який час. Особливо дивують ті, хто не йде з пляжу навіть в обід. Проміжок з 11:00 до 15:00 - пік сонячної активності, коли небесне світило стає "злим" і не щадить нікого. В такий час особливо великий ризик отримати опік або сонячний удар.

Тому найкраще, що ви можете зробити, якщо хочете отримати рівний загар - піти на пляж з 08:00 до 11:00 або після 16:00.

Як вибрати сонцезахисний крем

Сонцезахисні засоби / ru.depositphotos.com

Ми рекомендуємо перед відпусткою придбати свіжий засіб для засмаги, навіть якщо у вас залишилася баночка з минулого літа. Справа в тому, що така косметика теж має термін придатності і, чим довше лежить, тим менший SPF має. Наприклад, проміжку в рік достатньо, щоб показник захисту знизився на 50%.

Для пересувань по місту можна купити засіб з SPF 30, але пляжний відпочинок вимагає SPF не менше 50. Якщо ви бачите в магазинах засоби з позначенням фільтра 80, 90 і 100 одиниць - не звертайте уваги. Це не більше, ніж маркетинговий хід. Насправді ступінь їх захисту - максимум 50 одиниць. Такий засіб оманливо дасть вам впевненість і стане причиною перегріву і опіків.

Перша допомога при сонячних опіках

Перша допомога при опіках / ru.depositphotos.com

Якщо все-таки обгоріли на сонці, дотримуйтесь алгоритму:

  • Охолодіть тіло. Можна прийняти прохолодний душ, попшикати термальною водою;
  • Нанесіть на уражену ділянку шкіри щільним шаром крем з пантенолом, алантоїном або бісабололом;
  • Зволожите шкіру засобом після засмаги (в такій косметиці часто міститься ментол, який дає охолоджуючий ефект).

"Мазати сметанкою"‎ ні в якому разі не можна, як і кефіром. Бактерії в кисломолочних продуктах посилюють запалення шкіри, а не знімають його. Рослинну олію теж не можна. Вона створює плівку і перешкоджає охолодженню шкіри.

Вам також може бути цікаво: