Як побороти безсоння / фото ua.depositphotos.com

Когнітивно-поведінкова терапія безсоння (CBTi) є першим методом вибору боротьби з безсонням. На жаль, втручання є недостатньо ефективним для всіх людей, які мають таку проблему. науковці пропонують альтернативу.

Розлад сну і безсоння є другою найпоширенішою проблемою психічного здоров'я й основним фактором ризику депресії. Тому важливість боротьби з нею важко переоцінити, пише 24 канал з посиланням на News Medical.

Читайте такожНедосипання змушує людей товстішати

Відео дня

Менш вивченим типом втручання при безсонні, яке може забезпечити додаткове покращення, є хронобіологічне лікування.

Воно спрямоване на підвищення амплітуди біологічного годинника шляхом використання взаємодії з яскравим світлом, фізичною активністю або збільшенням температури тіла.

Нове дослідження оцінює ефективність такого лікування на 175 дорослих з безсонням. Учасники не приймали ліки для сну і не працювали позмінно.

Результати показали, що CBTi збільшила ефективність сну на 6,69%. А ті люди, які отримали нове лікування, збільшили тривалість сну на 12,89%.

Також додавання хронобіологічного лікування до CBTi призвело до значних додаткових переваг через 10 тижнів: зменшення початку сну на 23,60% і зменшення раптового пробудження на 64%.