До того, як убити та спалити п'ятирічну Дашу на Житомирщині, її рідні батьки сильно били її. У 2015 році дівчинку відібрали у неблагополучних батьків. Дитина опинилася в будинку сімейного типу. Але потім знову появилися її біологічні батьки й заявили, що хочуть повернути доньку.

Відео дня

Незважаючи на те, що рідна мати Даші разом зі співмешканцем продовжували зловживати алкоголем і вести асоціальний спосіб життя, Житомирський апеляційний суд у 2018 році чомусь став на їхній бік. У квітні 2018 року маленьку Дашу повернули біологічним батькам. А вже через чотири місяці вони її вбили, пишуть "Факти".

Журналістам вдалося зв'язатися з прийомною мамою Даші Наталією Коберник, з якою дівчинка прожила три роки. Наталія Коберник з чоловіком створили будинок сімейного типу в селі Іванівка Житомирського району і зараз виховують вісьмох дітей. Даша виявилася єдиною дитиною, у якої були проблеми зі здоров'ям. За словами Наталії, дівчинка страждала від вродженого правостороннього паралічу Ерба і диплегії верхніх кінцівок (підвид ДЦП). Коли Наталя з чоловіком взяли її в сім'ю, Даша навіть не могла сидіти.

Наталія Коберник каже, що забрала Дашу з лікарні, коли дівчинці було півтора року. Даша потрапила в лікарню зі страшними побоями.

"Вона вся була синя, на ній не було живого місця, — каже жінка. — Її били батьки. Я дізналася про Дашу від начальника Служби у справах дітей в Житомирі. Чиновниця сказала мені, що є дівчинка, якій зараз шукають прийомну сім'ю. Це було в травні 2015 року. Виявилося, ще в жовтні 2014-го Дашу забрали у батьків. Ті були п'яні. А дівчинка була так побита, що навіть не могла сидіти".

За словами прийомної мами, у свої півтора року Даша важила лише сім кілограмів. Це була виснажена хвора дитина.

Через півтора року з'явилися родичі Даші.

Читайте такожМоторошні подробиці вбивства 5-річної доньки на Житомирщині: батьки спалили її у печі, рештки викинули у річку (фото)

"Спочатку прийшла її рідна бабуся. Сказала, що хоче побачити онуку. Ми не перешкоджали. Бабуся розповіла, що її доньку (матір Даші) постійно бив співмешканець, знущався, ламав їй руки. Бив, і коли та була вагітна. До речі, тому Дашенька й народилася з паралічем. У матері Даші було ще двоє дітей, а їх у неї забрали, а її саму позбавили батьківських прав. Спочатку до нас приїхала тільки бабуся. Наступного разу вона привезла і доньку — маму Даші, а потім і її співмешканця", — розповіла Коберник.

За словами жінки, Даша боялася родичів. При цьому активісти допомогли батькам через суд повернути дитину.

"У нас Дашу забрали 12 квітня 2018 року. А вже у серпні ці нелюди, виявляється, її вбили. Останні дев'ять місяців ніхто не знав, де Даша і що з нею відбувається. Хоча соцслужби зобов'язані були це контролювати. Вони повинні регулярно приходити в неблагополучну сім'ю і перевіряти, чи все з дитиною гаразд. Коли я їм дзвонила, соцпрацівники говорили: "Не хвилюйтеся, ми все перевіряємо, тримаємо на контролі. Батьки не п'ють, дитина розвивається", - розповіла прийомна мама вбитої дівчинки.

Як повідомляв УНІАН, 27 травня розпочато кримінальне провадження за фактом умисного вбивства малолітньої дитини батьками, яке сталося в Овруцькому районі.

Правоохоронцям вдалося з'ясувати, що дівчинка у ході сімейного конфлікту отримала смертельні травми від батька. Потім тіло дитини батьки спалили в печі й останки викинули в річку.

Також відомо, що нещодавно дівчинка була вилучена з прийомної сім'ї, де про неї дбали і займалися вихованням і оздоровленням, й повернена біологічним батькам, які через алкогольної залежності позбавлені батьківських прав щодо двох інших дітей.