REUTERS

Малиновський районний суд Одеси визнав невинним підозрюваного в недбалості В'ячеслава Коваля - колишнього начальника Одеського слідчого ізолятора, в якому ув’язнений у 2017 році вбив і розчленував Олену Порошенко, яка працювала в цьому СІЗО інспектором.

Як передає кореспондент УНІАН, це випливає з вироку суду.

За версією слідства, чоловік, будучи начальником держустанови «Одеська установа виконання покарань №21» (СІЗО), не виконуючи свої службові обов'язки, недобросовісно ставився до служби, грубо порушував вимоги Закону України «Про попереднє ув'язнення» та ін. Зокрема, знаючи, що не дотримано режиму тримання ув'язненого Василя Чемериза, який весь час перебував у госпчастині, він не вжив заходів щодо припинення порушення.

Відео дня

Читайте такожНа Київщині у підвалі багатоповерхівки знайшли тротил: мешканців будинку евакуювали

Крім того, чиновник не організував обшук приміщення, в якому перебував цей ув’язнений, і тому у зловмисника було вилучено колючо-ріжучі предмети.

На думку слідства, бездіяльність начальника призвела до того, що в серпні 2017 р. Чемериз на території господарського двору СІЗО завдав Порошенко смертельних ножових поранень - у серці і живіт. Потім, щоб приховати вбивство, за допомогою сокири розчленував тіло і викинув у сміттєвий бак.

Службова недбалість начальника призвела до того, що держава зобов'язана була виплатити родичам загиблої велику грошову компенсацію - 500 тис. грн.

Обвинувачуваний свою провину не визнав, заявивши, що нічого не знав про перебування небезпечного ув'язненого у госпдворі, і дозволів на це не давав.

Він також стверджує, що деякі матеріали, які містяться у справі, недійсні, оскільки були вилучені прокурорами у «смітнику підсобного приміщення, де зберігалися для розпалювання дров». Крім того, проведені до НП перевірки не виявляли порушень, зокрема, перебування у госпдворі небезпечного ув'язненого.

Колишній заступник начальника ізолятора з оперативної роботи заявив у суді, що Чемериза залучили до госпробіт, коли він був на лікарняному. За словами цього свідка, згідно з правилами, на господарсько-побутових об'єктах мають працювати наймані працівники, але через некомплект залучалися ув'язнені, які підбиралися відділом соціально-психологічної служби та спецвідділом. Контроль за зберіганням ріжучих предметів входить до компетенції чергової частину ізолятора, режимної частини, контролерів, а начальник СІЗО самостійно контролювати роботу і місце перебування ув'язнених не повинен.

Рідна сестра Порошенко повідомила в суді, що загалом отримала компенсацію 1,2 млн грн і будь-яких скарг від сестри на дії керівництва СІЗО не чула.

В результаті, райсуд визнав Коваля невинним і виправдав його у зв'язку з недоведеністю злочину.

Цивільний позов прокурора в інтересах держави про стягнення з нього 500 тис. грн суд залишив без розгляду.

Як повідомляв УНІАН, 17 серпня 2017 року в Одеському СІЗО зловмисник убив і розчленував співробітницю ізолятора Олену Порошенко. Останки, склавши в поліетиленові кульки, вбивця кинув у сміттєвий бак. У злочині викрили 39-річного ув'язненого Василя Чемериза. Раніше він вже притягувався до кримінальної відповідальності за ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України. У момент скоєння вбивства Порошенко Чемериз перебував під слідством за розбійний напад.

Поліція за фактом вбивства почала розслідування за ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство), прокуратура області - за фактом службової недбалості та неналежного виконання своїх обов'язків співробітниками СІЗО.

Підозрюваного з метою його безпеки перевели до Миколаївського СІЗО.

У березні 2018 року обвинувачуваний заявив у суді, що вбив інспектора нібито на вимогу двох осіб, які йому погрожували, - співробітника Одеського СІЗО і ув’язненого, який вже вийшов на свободу. Нібито цей злочин було «замовлено», щоб усунути з посади «начальника в'язниці». Пізніше в залі суду він заявляв, що побоюється за своє життя.

У травні Малиновський райсуд Одеси засудив Чемериза до довічного ув'язнення.