СБУ встановила місце перебування зловмисника та затримала його у Луцьку / фото УНІАН

Співробітники Служби безпеки України затримали у Луцьку організатора псевдопротестних акцій у західних регіонах, які фінансувалися російськими кураторами.

Як повідомляє прес-центр СБУ, спецслужба задокументувала черговий факт організації російськими кураторами псевдопротестних акцій, спрямованих на штучну дестабілізацію соціально-політичної та криміногенної ситуації у західних регіонах України.

"СБУ встановила причетність мешканця Львівської області до організації та проведення замовних "мітингів" у Львівській, Рівненській та Київській областях. Правоохоронці задокументували, що зловмисник отримував від російських спецслужб вказівки та спеціально розроблені інструкції щодо проведення псевдопротестних акцій", - наголошується у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожВ Одесі затримали члена банди, яка грабувала іноземців під виглядом співробітників СБУ

Так, досудовим слідством здобуто докази, що фейкові акції фінансувалися російськими кураторами. На проведення однієї "акції" виділялося від 4 до 10 тис. доларів США.

У прес-центрі СБУ зазначили, що організатор збирав групи з малозабезпечених громадян, контролював виготовлення та розповсюдження агіток із закликами виходити на мітинги, які підбурювали населення до масових безладів.

На Рівненщині, зокрема, кремлівськими пропагандистами був розроблений сценарій штучних протестів для "боротьби з бурштиновою мафією" з акцентом начебто на неконтрольованість владою видобутку бурштину.

"У разі ігнорування вимог "мітингувальників", вони, за сценарієм, мали вимагати повної автономії регіону", - зазначається у повідомленні.

Співробітники рівненського управління СБУ встановили місце перебування зловмисника та затримала його у Луцьку на орендованій квартирі.

Під час санкціонованого обшуку правоохоронці вилучили засоби зв’язку, що використовувались для координації з іноземними кураторами, та виявили переписку з інструкціями.

Громадянину України оголошено про підозру за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. За рішенням суду його взято під варту.